Pritvaranjem, dvojici novinara prekršena prava

Izvor: Akter, 25.Feb.2016, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvaranjem, dvojici novinara prekršena prava

Ustavni sud Turske doneo je danas presudu da su pritvaranjem dvojice novinara opozicionog lista "Džumhurijet" prekršena njihova prava, i prema rečima zamenika glavnog urednika tog lista, očekuje se da će oni uskoro biti pušteni na slobodu

Hapšenje glavnog urednika "Džumhurijeta" Kan Dundara i direktora kancelarije u Ankari Erdema Gula prošlog novembra, izazvalo je osudu međunarodne javnosti i obnovilo bojazni o slobodi medija u Turskoj pod vlašću predsednika Redžepa >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Tajipa Erdogana, preneo je Rojters.

Oni su privedeni nakon objavljivanja materijala da državna obaveštajna agencija pomaže slanje oružja u Siriju.

Novinarima je mogla da bude izrečena doživotna kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja u slučaju da su osuđeni, rekli su njihovi advokati.

"Ustavni sud je presudio da postoji kršenje prava. Hitna žalba će biti podneta...Mi očekujemo njihovo puštanje na slobodu", rekao je zamenik glavnog urednika Tahir Ozjurt za britansku agenciju.

Dvojica novinara su optuženi za namerno pomaganje oružanoj terorističkoj organizaciji i objavljivanje materijala koji predstavlja narušavanje državne bezbednosti.

"Džumhurijet" je objavio fotografije, video snimke i izveštaj prošlog maja, za koje su naveli da prikazuju obaveštajne zvaničnike kako kamionima transportuju oružje u Siriju 2014.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.