Priština završava plan za sever Kosmeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2012, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština završava plan za sever Kosmeta

ČAGLAVICA -

Politički savetnik kosovskog premijera Dukađin Gorani izjavio je da kosovske institucije privode kraju plan za integraciju severnog Kosova, prenosi danas Radio KiM iz Čaglavice.

"Sigurno znam da je u izradi i pri kraju integracioni plan za sever Kosova. Veoma je povoljan i smatram da će se planom kreirati početna platforma normalizacije stanja. Naravno, sve to zavisi od nivoa političke volje tamošnjeg stanovništva, koje želimo da afirmišemo i ohrabrimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da prihvati realnost", kazao je Gorani.

Čudna kombinacija ideologije i straha

Prema njegovim rečima, najrealnije rešenje za sever Kosova je Ahtisarijev plan, ali njegovo sprovođenje sprečavaju tamošnje kriminalne grupe.

"Kočnica za sever je čudna kombinacija ideološkog negodovanja, ali i stvaranje politike straha kod stanovništva, od strane grupa čiji je krajnji interes više vezan za kriminal, nego politički otpor", rekao je on.

Gorani je dodao da bi Vlada Kosova najviše želela da sa predstavnicima Srba sa severa Kosova počne direktne razgovore.

"To bi bilo najbolje i najefikasnije, a Beograd bi u tom slučaju samo trebalo da pomogne", naveo je on.

Komentarišući izbore u Srbiji, Gorani je kazao da buduća Vlada Srbije neće uticati na politička kretanja na Kosovu.

"Ako bi i uticala onda će to biti pozitivno. Za Kosovo i region važno je da Srbiju vodi reformistički i demokratski orjentisana vlast. Srbija je sused i bez obzira na sve političke nesuglasice, važno je da tu budu ljudi sa kojima se može razgovarati i dogovarati", kazao je politički savetnik predsednika kosovske vlade.

Lokalni izbori nemaju pravni efekat

Gorani je izrazio očekivanje da će Srbija jednog dana priznati Kosovo.

"Pristalica sam razmišljanja da će na kraju razum i racionalno shvatanje prevagnuti, da će se priznavanjem Kosova otvoriti put stabilnosti i regionalnog razvoja", rekao je on.

Prema njegovim rečima, lokalni izbori koji su održani u Zvečanu i Zubinom Potoku, pored protivljenja vlada Srbije i Kosova nemaju pravni efekat.

Dodao je da bi jedini legalni bili lokalni izbori koje bi organizovala Priština.

"Hoće li uskoro biti tih izbora zavisiće od normalizacije stanja. Potrebno je stvoriti takve uslove da kada narod izađe na izbore ne misli da će biti oštećen ili ideološki i politički ucenjivan", rekao je Gorani.

"Niti treba, niti moramo da se volimo"

Prema njegovom mišljenju, najveći problem na Kosovu je loša ekonomska situacija, zbog koje nije ostvaren ni ozbiljniji povratak Srba.

Dodao je da razume sumnjičavost srpske zajednice prema kosovskim institucijama i da se ona može otkloniti samo učestovanjem u tim institucijama.

"Srpska zajednica tрeba da se oslobodi pritiska da će uvek za nju biti nesigurno unutar kosovskih institucija. Što više učestvuje to će biti efektivnija i važnija. Na kraju, niti treba, niti moramo da se volimo. Ono što treba da vidimo je zajednički interes življenja unutar Kosova", naveo je Gorani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.