Izvor: Politika, 25.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština preti zabranom poseta srpskih delegacija

Ne može da se zabrani dolazak vladinih zvaničnika, ali najava zabrane može da produbi tenzije između kosovskih Srba i Albanaca, kaže Oliver Ivanović

Povodom najave kosovske vlade da bi posete srpskih vladinih funkcionera Kosovu mogle da budu zabranjene, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da takva mera ne može nikada da se sprovede, ali da proizvodi negativne posledice i produbljuje tenzije između kosovskih Srba i Albanaca. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Ivanović je rekao za „Politiku” da je najava portparola kosovske vlade da bi uskoro mogli da zabrane ulazak na Kosovo delegacijama Vlade Srbije „neodogovoran pokušaj Prištine da skrene pažnju domaćeg javnog mnjenja sa loše ekonomske i socijalne situacije”.

„Oni su, naravno, svesni da dolazak državnih funkcionera ne mogu da zabrane i da predstavnici Vlade Srbije nikada do sada nisu od njih ni tražili saglasnost za ulazak na Kosovo”, kaže Ivanović i dodaje da je takva mogućnost i ubuduće isključena, naročito pošto je uloga Unmika dodatno ojačana na poslednjoj sednici SB reafirmacijom Rezolucije 1244, koja govori o teritorijalnom integritetu Srbije.

„Ovakve izjave su za žaljenje, nisu nikome od koristi i njihovi političari trebalo bi da pokažu malo više svesti i razumevanja za situaciju”, kaže državni sekretar.

Prištinski dnevnik „Koha ditore” juče je preneo reči portparola kosovske vlade Memljija Krasnićija da „institucije Kosova imaju legitimitet, legalitet i pun kapacitet da dozvole ili ne bilo koje posete, u ovom slučaju i posete delegacija Srbije”.

Prištinski dnevnik je obrazložio da ova izjava dolazi kao reakcija „na poslednju posetu dvojice ministara Vlade Srbije koji su tom prilikom pustili u rad obnovljenu zgradu Pošte u Gračanici i istovremeno izjavama podsticali Srbe da ne poštuju zakon i ustav Kosova”.

B. Mitrinović

---------------------------------------------------------

Srbi sa severa neće saradnju sa Euleksom

Zahtevamo od Beograda da nam kaže šta da radimo, izjavili čelnici četiri opštine

Zvečan – Za Srbe sa severa Kosova jedini legitimni pregovarač u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti jeste Unmik, a Euleks koji je pre nešto više od 15 dana i zvanično započeo misiju na ovim prostorima je „samo posmatrač”. Zato se saradnja sa Euleksom neće ostvariti sve dok „vreme ne pokaže” da su statusno neutralni i da ne primenjuju plan Martija Ahtisarija već postignuti dogovor od šest tačaka.

Ovo je jednoglasan stav četiri predsednika opština: Nenada Topličevića, u Kosovskoj Mitrovici, Dragiše Milovića, u Zvečanu, Slaviše Ristića, u Zubinom Potoku, i Jovana Miladinovića, u Leposaviću.

Zbog velike zabrinutosti srpskog življa, a nakon navodnog preoblikovanja Unmika i dolaska Euleksa, odbornici četiri opštine na severu Kosova – Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok – održaće vanredne sednice, na kojima će javno reći da je jedini pregovarač na severu Unmik. Oni u skladu sa mandatom „neće fizički sprečavati Euleks da nadgleda pitanja pravosuđa, carine i policije”, ali će javno zatražiti od Beograda da da instrukcije kako da se Srbi ponašaju, odnosno da rade i žive na ovim prostorima.

„Tražimo da Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo spoljnih poslova jasno predoče plan koji je usvojen u Savetu bezbednosti, a tiče se policije, carina i pravosuđa, jer očigledno je da se Unmik ’ekspresno’ povlači sa ovih prostora, odnosno da se uniforme Unmika zamenjuju Euleksovim. Retko gde možete videti pripadnika Unmika, a u prilog tome govori i prekjučerašnji protest srpskih sudija u Kosovskoj Mitrovici kojima je rečeno da Unmik više neće pratiti sud i tužilaštvo. Mi ćemo se pridružiti sudijama, protestujući sa njima, a upozoravamo Unmik da kada su u pitanju carine da se ne igraju vatrom dok se ne postigne dogovor između Beograda i lokalnih uprava – kazao je Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok.

Čelni ljudi opština sa severa juče su tražili da se u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti na Kosmet vrate vojska i policija, a ujedno i apelovali na narod da nastavi saradnju sa Unmikom i Kforom, ali i da javno prozovu „plaćenike” koji ugrožavaju predstavnike Unmika.

Na naše pitanje da li imaju saznanja da će se u pojedinim opštinama uvesti privremene mere, odnosno opštinska veća četiri predsednika su odgovorila negativno i pri tom pozvala sve Srbe na Kosmetu da budu jedinstveni i da nacionalne interese stave iznad političkih.

B. Radomirović

-----------------------------------------------------------

Bogdanović: Euleks će sarađivati sa srpskim institucijama na Kosovu

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je planom UN predviđeno da srpske sudije na Kosovu i Metohiji ne sude po kosovskim zakonima, već po zakonima usvojenim do 1989. godine i po uredbama Unmika.

„Sudije u Okružnom sudu u Kosovskoj Mitrovici i srpskim sredinama biraće predstavnik UN na Kosovu, uz saglasnost Beograda”, rekao je Bogdanović u intervjuu agenciji Beta.

Ministar je dodao da je za srpske pripadnike Kosovske policijske službe (KPS) prihvatljivo samo da budu pod komandom Euleksa.

„Za nas je prihvatljiv jedino onaj lanac komande koji dolazi od Euleksa, a ne iz Prištine”, kazao je Bogdanović i dodao da je Beograd zato i insistirao na šest tačaka na komandnom lancu i otvaranju novih policijskih stanica i podstanica u srpskim sredinama.

„Savet bezbednosti UN doneo je odluku da lanac komande umesto Unmika bude Euleks, da jedan predstavnik srpske zajednice bude zamenik komesara policije i da sva naređenja i komande preko predstavnika srpske zajednice idu prema Euleksu i, naniže, prema srpskim policajcima i policijskim stanicama”, rekao je Bogdanović.

Ministar je odbacio mogućnost da će Euleks raditi na ukidanju srpskih struktura na Kosovu i dodao da se ta misija neće baviti statusom pokrajine.

„Bilo bi neprihvatljivo da se Euleks bavi srpskim strukturama, jer srpske institucije nisu paralelne, to su legitimne institucije koje predstavljaju srpsku zajednicu i u razgovoru sa međunarodnom zajednicom i Beogradom”, kazao je ministar i ponovio da Euleks nema mandat da se bavi ukidanjem i preoblikovanjem srpskih institucija.

Ministar je naveo da je više nego siguran da će Euleks sarađivati sa legitimnim predstavnicima srpske zajednice, jer je to jedini način da se umanje tenzije na Kosovu.

B. M.

[objavljeno: 26/12/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ivanović: Stavovi Vlade Kosova za žaljenje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Dec.2008

Državni sekretar u Ministarstvu Srbije za Kosovo Oliver Ivanović rekao je danas, povodom najave da bi Vlada Kosova mogla da zabrani posete srpskih zvaničnika Kosovu, da Vlada Srbije "nikada nije, niti će tražiti dozvolu" prištinskih ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.