Prioritet države članstvo u EU

Izvor: S media, 29.Dec.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prioritet države članstvo u EU

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić danas je u Vladi Srbije na konferenciji za novinare na kojoj je rezimirao spoljnu politiku države, istakao da je Srbija vratila samoupouzdanje i ugled na međunarodnoj sceni.

- Punopravno članstvo u Evropskoj Uniji za Srbiju u narednoj godini biće centralni strateški prioritet državne politike. Ovo je za nas bila izuzetno uspešna godina, jer smo dobili viznu liberalizaciju, odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma, kao i podneta >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kandidatura za članstvo u EU – rekao je Jeremić.

Po rečima Jeremića Srbija je ostala verna diplomatskoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta na prostoru Kosova i Metohije i izrazio je uverenje da će se Međunarodni sud pravde u Hagu rukovoditi međunarodnim pravom koje je na strani Srbije. Jeremić je naglasio da želi dobrosusedske odnose u regionu, ali je i upozorio ukoliko države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova otvore ambasade na Kosovu nijedan korak koji bude učinjen na štetu Srbije neće proći bez posledica.

- Nećemo ratovati ili uvoditi ekonomske sankcije, ali Srbija neće ni beskrajno tolerisati seriju koraka koji štete našim nacionalnim interesima. Jedan broj suseda se podneo na način koji nije koristan za dobrosusedske odnose, a Srbija je na sve to odgovorila odlučno, ali i odmereno - rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je izjavio da lično misli da je u interesu Hrvatske da odustane od tužbe za genocid koju je podnela protiv Srbije.

- Srbija je pripremila kontratužbu, ali bi bilo najbolje da ne dođe do tužbenog procesa i daleko je više u interesu Hrvatske da do tog procesa ne dođe.

Sanja Vajagić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.