Primedbe Agencije na izmene zakona

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 29.Jun.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primedbe Agencije na izmene zakona

Beograd -- U Agenciji za borbu protiv korupcije upozoravaju da su onemogućeni da sprovode zakonske odredbe koje se odnose na sprečavanje sukoba interesa.

Predsednik Odbora Agencije Čedomir Čupić nada se da će ta blokada brzo biti otklonjena usvajenjem izmena Zakona o radu Agencije.

Ustavni sud Srbije je krajem maja privremeno obustavio primenu člana 82. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Taj član predviđa da funkcioneri koji su se 1. januara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove godine, kad je počela primena Zakona, zatekli na više funkcija u roku od 90 dana odluče koju će funkciju nastaviti da obavljaju.

Ustavni sud je smatrao da Skupština Srbije treba da se izjasni o spornom članu, pa je Vlada Srbije pripremila predlog izmena Zakona o Agenciji i dostavila ih na usvajanje po hitnom postupku.

Taj predlog je povučen iz procedure, posle protivljenja predstavnika Agencije zbog toga što nisu bili uključeni u njegovu pripremu.

"Sa ministarkom pravde Snežanom Malović dogovorili smo se da formiramo radnu grupu koja će najkasnije za petnaest dana uraditi novi predlog, uvažavajući dosadašnje iskustvo u primeni Zakona o Agenciji", rekao je Čedomir Čupić.

On je istakao da Agencija uvažava odluku Ustavnog suda, ali neće pristati da se menja zakonska odredba kojom se funkcionerima onemogućuje da istovremeno obavljaju više javnih funkcija, odnosno otklanja opasnost da budu u sukobu interesa.

"Rešenja koja budu usvojena pokazeće da li se vlast verbalno zalaže, a konkretno izvrdava borbu protiv korupcije", ocenio je Čupić.

Funkcioneri, kako je dodao, ne bi smeli da budu izvan ili iznad zakona, a odbijajjući da se odreknu jedne od funkcija, oni lične interese stavljaju ispred opštih, u čemu ih ne sprečajavaju partije čiji su članovi.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković je navela da se odluka Ustavnog suda ne odnosi na postupanje Agencije u primeni zakonskih odredbi o sukobu interesa i zabrani obavljanja više funkcija funkcionera postavljenih posle 1. januara ove godine.

Ona je naglasila da je od 14 800 prijava funkcioinera o njihovom imovinskom stanju 70 odsto pogrešno popunjeno, i da oni imaju mogućnost da isprave podatke, posle čega će Agencija proveravati njihovu verodostojnost.

Samo u dva slučaja, kako je rekla Markovićeva, za greške u imovinskim kartama funkcionera bila je kriva Agencija. Radi se o podacima o štednji predsednika Srbije i o stanu državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova, koji su naknadno ispravljeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.