Prijem povodom Dana nezavisnosti Crne Gore

Izvor: Blic, 21.Maj.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem povodom Dana nezavisnosti Crne Gore

CETINJE - Crnogorski premijer Igor Lukšić ocenio je večeras na Cetinju povodom pet godina od referenduma o državnoj nezavisnosti da su "bez argumenata" oni koji su 2006. godine sumnjali da će Crna Gora sačuvati temelje građanskog društva.

Lukšić je kazao da nema sličnog primera države koja je za pet godina postigla više od Crne Gore - "danas uglednog člana međunarode zajednice, primera multikulturalnosti i suživota, kandidata za članstvo u evropske i evroatlanske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << integracije i zemlje koja značajno doprinosi regionalnoj stabilnosti".

"Budućnost Crne Gore je danas u našim rukama. Za potpuni uspeh naše misije potrebna je podrška, saradnja, tolerantnost i učešće svakog pojedinca koji će da stvara i da se ne plaši budućnosti kako bi naša i dolazeće generacije nastavile da ispisuju svetlu istoriju Crne Gore", poručio je crnogorski premijer.

Prijemu povodom pet godina od nezavisnosti prisustvovali su predsednici države i skupštine, članovi sadašnje i bivše vlade, predstavnici pravosudne vasti, diplomatski kor, katolički i islamski velikodostojnici.

Iako pozvani, prijemu nisu prisustvovali predstavnici mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve. Od opozicioninih partija prijemu su se odazvali poslanici Pokreta za promene (PZP).

I Lukšić za jedinstvo pravoslavne crkve

Crnogorski premijer založio se večeras za jedinstvo pravoslavne crkve u Crnoj Gori I ocenio da će to pomoći "afirmaciji kulturno-istorijskog identiteta i prevazilaženju podela" među pravoslavnim vernicima.

"Takvo rešenje je odgovoran odnos i ni na koji način ne dovodi u pitanje ustrojstvo crkve", kazao je Lukšić u intervjuu Televiziji Crne Gore i dodao da je i lično doprineo da se stranačkim programom vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) "formuliše samostalnost i jedninstvo" pravoslavne crkve.

Crnogorskom premijeru "nisu jasne nervozne" reakcije Beograda povodom tog pitanja. Lukšić je kazao i da pitanje crkve na Rumiji postavljene 2005, "treba adekvatno rešiti u međukonfesionalnom dijalogu".

Stranke različito o nezavisnosti

Političke partije u Crnoj Gori različito ocenjuju proteklih pet godina od sticanja crnogorske nezavisnosti, pa tako vlast navodi da je u protekih pet godina zemlja napredovala u svakom pogledu, dok opozicija smatra da je Crna Gora dobila partijsku državu nezavisnu od Srbije, ali ne i kriminalnih struktura.

Crna Gora je od sticanja nezavisnosti 21. maja 2006 napredovala u svakom pogledu, iako uvek postoji prostor za ocene da se moglo i više i bolje, saopštila je vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS).

I Socijaldemokratska partija (SDP), manja članica vladajuće koalicije, smatra da se pola decenije od, kako navode, obnove crnogorske nezavisnosti može posmatrati ostvarenim rezultatima u različitim oblastima, ali se i dalje mora raditi na punom poštovanju usvojenih zakona.

"Crna Gora je pre pet godina postala nezavisna od Srbije, ali ne i od crnogorske kriminalne elite", ocenio je lider Pokreta za promene, Nebojša Medojević i podsetio da je početkom 90-ih godina nastao pokret za obnavljanje crnogorske nezavisnosti, koji je istovremeno bio i pokret za demokratsku tranziciju CG iz totalitarnog sistema u demokratsku državu.

Ideja nezavisnosti Crne Gore zloupotrebljena je od krugova vlasti, koji su čcvrsto verovali da će u samostalnoj Crnoj Gori nezavisno vladati godinama, ocenio je šef Medijskog centra Socijalističke narodne partije (SNP), Dragan Koprivica.

Zamenik predsednika Nove srpske demokratije (NOVA) Goran Danilović smatra da održavanje Kongresa Demokratske partije socijalista 21. maja najslikovitije govori gde je Crna Gora pet godina nakon referenduma i da se radi o partijskoj državi.

Povezane vesti: Amfilohije iznenađen uplitanjem vlasti CG u crkvena pitanja Srećković: Konstruktivan odnos Srbije prema crkvi u Crnoj Gori Mitropolija: Ideja DPS o jedinstvenoj crkvi politički štetna Đukanović: Cilj DPS-a je samostalna pravoslavna crkva "Slovenačko proleće je mirisalo na promene, danas nema toga"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.