Prihvatili skoro sve zahteve Srbije

Izvor: Blic, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvatili skoro sve zahteve Srbije

Studenti, profesori, naučni radnici, novinari, poslovni ljudi, advokati, lekari, možda već krajem godine uz veoma olakšanu proceduru i bez nadoknade od 35 evra dobijaće vize u svim ambasadama zemalja EU koje su potpisnice Šengenskog sporazuma.

Na osnovu dogovora predstavnika Evropske komisije i srpskog pregovaračkog tima, postignutog u utorak u Briselu, prihvaćeni su skoro svi zahtevi Srbije pa će se na spisku za vizne olakšice naći i državni službenici, bolesni koji žele >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se leče u inostranstvu, vozači kamiona i posada vozova, kulturni radnici, umetnici i sportisti, predstavnici civilnog sektora, bratimljenih gradova i opština, kao i predstavnici verskih zajednica, penzioneri i deca mlađa od šest godina.

Takođe do viza će lakše dolaziti članovi porodica legalno zaposlenih radnika u EU, iako ostaje da se utvrdi da li u članove najuže porodice spadaju braća i sestre, što predlaže srpska strana.

Veoma značajno je i to što će, na osnovu ovog dogovora, vize uz olakšanu proceduru dobijati i turisti iz Srbije koje u zemlje EU putuju u organizaciji priznatih turističkih agencija.

Ovakav dogovor sa predstavnicima EK znači da će prilikom zahteva za izdavanje vize građani podnositi mnogo manje dokumenata nego što je to do sada bio slučaj. Tako će učenici, studenti ili postdiplomci priložiti đačku knjižicu ili indeks i pozivno pismo institucije u EU, dok će poslovnim ljudima biti potrebna potvrda Privredne komore Srbije i pozivno pismo iz države članice EU. Slična pravila važiće i za sve ostale kategorije.

Iako će sporazum o viznim olakšicama biti parafiran 2. aprila, a potpisan na jesen, u praksi će, kako kaže Tanja Miščević, šefica Kancelarije za pridruživanje EU, zaživeti tek krajem ove godine.

Ista procedura očekuje i sporazum o readmisiji kojim će biti uređeni mehanizmi za vraćanje građana Srbije koji ilegalno borave u zemljama Unije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.