Izvor: Blic, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvatamo unutrašnju nezavisnost Kosova

Prihvatamo unutrašnju nezavisnost Kosova

Šef diplomatije istakao da je Srbija spremna da prizna nezavisnu zastupljenost Kosmeta u međunarodnim organizacijama, osim u UN i organizacijama koje simbolizuju državnost

- Spremni smo da prihvatimo nezavisnu zastupljenost Kosova u međunarodnim organizacijama, osim u UN i organizacijama koje simbolizuju državnu nezavisnost. To je fer ponuda - rekao je šef diplomatije SCG Vuk Drašković nakon susreta sa španskim kraljem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Huanom Karlosom u kraljevskoj rezidenciji Sarsuela u Madridu. Drašković je naglasio da je Srbija spremna da prihvati potpunu unutrašnju nezavisnost Kosova ukoliko Albanci ispune preporuke izaslanika UN-a Kaija Eidea i garantuju slobodu Srbima i drugim nealbancima na Kosovu.

On je istakao da se ne mogu menjati sadašnje državne granice Srbije sa Albanijom i Makedonijom niti se može na teritoriji jedne međunarodno priznate države silom promovisati druga albanska država na Balkanu.

- Kosovo kao međunarodno priznata država bilo bi dinamit na zapadnom Balkanu i Evropi. U tom slučaju suočili bismo se sa lancem problema u zapadnoj Makedoniji, na Kipru, na severu Grčke, delovima Crne Gore i turbulencijama u BiH, Italiji, Španiji i Rusiji. Kosovska nezavisnost predstavljala bi kaznu za demokratsku proevropsku Vladu Srbije i srpski narod koji je najzaslužniji za to što je Slobodan Milošević poražen i što se sada nalazi u Hagu - rekao je Drašković.

On je istakao da će Španija pomoći da se postigne kompromisno rešenje kosovskog problema u kome će legitimna prava albanske većine biti zadovoljena, ali i ispoštovan teritorijalni integritet Srbije. Drašković se prilikom boravka u španskoj prestonici sastao i sa ministrom spoljnih poslova Španije Migelom Anhelom Moratinosom, koji je istakao da će kompromisno rešenje za Kosovo doprineti bržem ulasku SCG u EU i NATO. I. C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.