Preuranjen kraj istrage o atentatu?

Izvor: B92, 04.Jan.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preuranjen kraj istrage o atentatu?

Beograd -- Kraj istrage o pobuni Crvenih beretki, kaže tužilac. Zastupnik oštećenih Srđa Popović ne veruje da ima političke volje za rešavanje pozadine ubistva premijera.

Tužilaštvo za organizovani kriminal završava pretkrivični postupak o pobuni bivše Jedinice za specijalne operacije, kaže specijalni tužilac Miljko Radisavljević.

On je za "Politiku" rekao da se u otkrivanju političke pozadine ubistva premijera Đinđića najdalje odmaklo u rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pobune crvenih beretki.

Advokat Srđa Popović, koji je u ime porodice Đinđić podneo krivičnu prijavu u vezi sa pobunom JSO, misli da još ne postoji politička želja da se istraži politička pozadina ubistva premijera.

Devet godina nakon pobune JSO, a sedam od atentata na premijera, tužilaštvo je, prema rečima tužioca Miljka Radisavljevića, pri kraju istrage o događajima iz novembra 2001.

Ovo nije prvi put da iz tužilaštva stižu obećanja o istrazi pobune "crvenih beretki”.

Prvo je stiglo od Radisavljevićevog prethodnika, Slobodana Radovanovića još u junu 2007, ali do danas ništa zvanično nije preduzeto.

Tužilaštvo, kako je rečeno, istražuje i navode iz krivične prijave advokata Srđe Popovića, koji ipak kaže da nije optimista.

"Mislim da nisu imali vremena da ispitaju sve što je u prijavi, niti da izvedu dokaze. Pošto ne postoji ničija naročita politička želja da se ovo otvori, mislim da će biti prelomljeno 'preko kolena’”, smatra Popović.

Miljko Radisavljević kaže da se istražuje i da li je sistem obezbeđenja zgrade Vlade, koji nije dobro funkcionisao, mogao da utice na ubistvo premijera.

Bivsi šef Đinđićevog obezbeđenja Vladimir Vukosavljević kaže za B92 da je neposredno pre ubistva upozoravao na propuste u njegovom obezbeđenju.

Vukosavljević navodi da obezbeđenje premijera nije imalo nikakvu pomoć ni od jedne službe.

Na pitanje da li je nekada dobio procenu rizika po bezbednost premijera, Vukosavljević odgovara da nije dobio nijednu takvu procenu.

Istraživanjem propusta u obezbeđenju premijera bavila se tzv. Koraćeva komsija.

Izveštaj Koraćeve komisije bio je dostupan javnosti, ali su prilozi, odnosno više desetina izveštaja i dokumenata državnih organa, kao i zapisnici sa razgovorima koje su predstavnici komisije vodili sa 32 osobe ostali nedostupni javnosti.

Ekipa emisije "Insajder” je od Vlade trazila da objavi sva dokumenta, to do sada nije urađeno, pa je taj spor sada pred sudom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.