Izvor: B92, 15.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preti li Kosovu novo nasilje

Priština, Niš, Beograd -- Komandat KFOR-a Roland Kater upozorava da je situacija na Kosovu nemirna i nestabilna. Različite reakcije.

Kater je u intervjuu za AP upozorio i da će se, po njegovoj oceni, situacija i pogoršati po isteku 120 dana pregovora o statusu. On kaže da mora biti učinjeno sve kako bi se situacija držala pod kontrolom, a da će KFOR raditi svoj posao i da je dao jasna uputstva podređenima da budu spremni za svaku situaciju koja može proisteći iz eventualnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nemira.

"Moja glavna briga su neke osobe s frustracijama i ekstremisti. Njima je potreban detonator da mogu da krenu u nasilne akcije. Naravno, one će izazvati reakciju bilo koje strane i nasilje bi moglo izmaći kontroli", kaže Kater.

Zdravko Ponoš, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, koji se s Katerom sastao u Nišu, kaže da je situacija pod kontrolom. Ponoš i Kater su se saglasili da je situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije zadovoljavajuća.

Zdravko Ponoš kaže da je bezbednosna situacija pod kontrolom, bez obzira na incidente oko administrativne linije na delu koji kontroliše VS. "Kada je reč o saradnji KFOR-a i VS, ponovo smo zaključili da je ona na visokom nivou", kaže Ponoš.

Portparol KFOR-a Mihael Knop rekao je da nema dokaza o porastu nasilja na Kosovu i da su međunarodne snage spremne na sve što bi moglo da se desi. "Imali smo vrlo dobru saradnju sa UNMIK-om i Kosovskom policijskom službom i planiramo da je nastavimo", kaže on.

Treba da bude jasno da KFOR neće prihvatiti nikakvu vrstu nasilja, rekao je Knop na konferenciji za novinare. "Mi smo razboriti vojnici i za razborite vojnike neophodno je da imaju oprezno planiranje za svaki pojedinačan slučaj. KFOR neće prihvatiti nikakvo nasilje. U ovom trenutku nema dokaza o porastu nasilja. Situacija je prilično mirna i mi ćemo se pripremiti za sve što može da se dogodi", kaže on.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić kaže da su izjave o mogućem nasilju na Kosovo i Metohiji pogrešan pristup i loš model rešavanja određenog političkog problema.

"Drugim rečima, to bi značilo da jedino nasiljem ili pretnjom nasiljom i ekstremizmom možete da ostvarite određene političke ciljeve", rekao je Ljajić.

Ocenu komandata KFOR-a da može doći do nasilja na Kosovu ako "trojka" ne ubedi Srbe i Albance da u predviđenom roku dođu do dogovora o budućnosti Kosova, Srbi u Pokrajini većinom vide kao pretnju manjinskim zajednicama.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da je u slučaju pregovora realno očekivati rast napetosti, posebno među mladim Albancima. Ipak, Ivanović ne veruje da će njihovo nezadovoljstvo biti usmereno ka kosovskim Srbima.

"Ne mislim da su realni nemiri širih razmera ili rušilački nemiri, poput onih iz marta 2004. Za tako nešto se među Albancima nisu stvorili uslovi. Kod njih je sve dobro organizovano, a na našu sreću, u ovom trenutku ne postoje uticajni albanski lideri koji imaju pripremljen takav koncept. U svakom slučaju, i ako bude demonstracija, to će biti dobro organizovano i usmereno protiv međunarodne zajednice, u smislu da se na njih izvrši pritisak kako bi napokon priznali nezavisnost Kosova", kaže Ivanović.

Analitičar lista Politika Boško Jakšić ocenjuje da se komandant KFOR-a svojom izjavom pridružio psihološkom ratu koji se vodi iz Prištine. Jakšić smatra da u ovom trenutku ne postoji realna opasnost od izbijanja nasilja.

"Ne verujem da bi Zapad, posebno SAD, koji pod punom kontrolom drže rukovodstvo i lidere kosovskih Albanaca, u ovom trenutku to dopustili. To je samo pojačavanje pregovaračke pozicije", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.