Preminula francuska glumica Žana Moro

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2017, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula francuska glumica Žana Moro

Francuska glumica Žana Moro, koja je svetsku slavu stekla ulogom u filmu "Žil i Džim" Fransoa Trifoa i igrala u nekim od najpoznatijih ostvarenja 20. veka, preminula je u 89. godini, saopštio je danas njen agent.

Glumica, koja je i u svojoj 87. godini još uvek glumila, pronađena je mrtva u svom domu u Parizu rano jutros, preneo je AFP.

Moro, prepoznatljiva po hrapavom glasu i muškobanjastom izgledu, bila je ovaploćenje sloboda šezdesetih godina i donela je smeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << šarm u nizu remek dela - od "Lifta za gubilište" Luja Mala do "Eve" Džozefa Louizija.

Reditelj Orson Vels je jednom opisao Moro kao "najbolju glumicu u svetu", a bila je ikona feminizma, pionir u borbi za oslobođenje žena u vremenu kada je kinematografija tek počinjala da se bavi problemima i temam koje su se ticale žena.

"Fizička lepota je sramota", jednom je izjavila svojim prepoznatljivim škripavim glasom.

Predsednik Francuske je povodom smrti slavne glumice izjavio da je ona bila "otelotvorenje kinematografije" i "slobodan duh koji se neprestano suprostavljao utvrđenom redu".

Upravo je taj blistavi pobunjenički duh bio ono što je privlačilo reditelje da joj zakucaju na vrata, a među njima su bili Orson Vels ("Ponoćna zvona"), Mikelanđelo Antonioni ("Noć") i Luis Bunjuel ("Dnevnik jedne sobarice").

Rođena u Parizu 1928. godine, sa 18 je upisala pariski Konzervatorijum i dve godine kasnije pristupila elitnoj pozorišnoj trupi, da bi prvi prodor ostvarila 1957. godine kada je igrala u dva filma Luja Mala u kojima su ispitivane moralne vrednosti tog doba.

U filmu "Lift za gubilište" igrala je kriminalca, a zatim je prašinu podigla ulogom u ostvarenju "Ljubavnici" što je bio njen prvi izlet u seksualnu otvorenost koja će obeležiti veći deo njene karijere.

Fransoa Trifo, koji je lansirao njenu međunarodnu karijeru filmom "Žil i Džim", rekao je jednom prilikom: "Kad god je ugledam u daljini, ona ne čita novine, već knjigu, jer Žana Moro ne predlaže flertovanje, nego ljubav".

Tokom šezdesetih godina ostvarila je izuzetnu ulogu u ostvarenju Pitera Bruka "Sedam dana...sedam noći" za koju je proglašena najboljom glumicom na Filmskom festivalu u Kanu.

Njeni povremeni izleti kada je u pitanju kinematografija engleskog govornog područja obuhvataju filmove "Pobednici" Karla Foremana i "Voz" Džona Frankenhajmera.

Tokom kratkog braka sa američkim rediteljem Vilijamom Fridkinom, okušala se i u režiji sa filmovima "Lumiere" i "L'Adolescente".

Predsedavala je žirijem Filmskog festivala u Kanu 1995. godine i dobila niz nagrada za životno delo, između ostalog, u Kanu, Berlinu, Londonu.

Tokom šest decenija igrala je u 130 filmova, 2011. se pojavila na sceni festivala u Avinjonu, a 2012. igrala je u ostvarenjima "An Estonian in Paris" Ilmara Raga i "Gebo and the Shadow" Manoela de Oliveira.

"Snimanje sa Žanom Moro nije bilo lako. Ona nije samo glumica, ona pročita scenario dan ranije i sledećeg predlaže izmene", izjavio je Rag.

Dva puta se udavala i iz prvog braka sa glumcem i rediteljem Žan-Lujom Rišarom ima sina Žeroma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Preminula francuska glumica Žana Moro

Izvor: Story, 31.Jul.2017

Francuska glumica Žana Moro, koja je svetsku slavu stekla ulogom u filmu “Žil i Džim” Fransoa Trifoa i igrala u nekim od najpoznatijih ostvarenja 20. veka, preminula je u 89. godini, saopštio je danas njen agent. Glumica, koja je i u svojoj 87. godini još uvek glumila, pronađena je mrtva u...

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.