Prekogranična saradnja sa Mađarskom vredna 4 milijarde evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2019, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekogranična saradnja sa Mađarskom vredna 4 milijarde evra

Smanjiti negativne efekte postojanja granica i iskoristiti sve potencijale pograničnog prostora. To je ukratko ideja projekta "Colorfull Cooperation" ili "Raznobojna saradnja", koji već godinu i po dana sa tim planom, povezuje srpsko i mađarsko stanovništvo, koje živi uz granicu tih zemalja. Danas su predstavljeni rezultati projekta koji je na polovini svog rada.

Kako izgleda svakodnevica oba naroda? Šta se dešava sa jedne, a šta sa druge strane mađarsko-srpske granice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sve te informacije već 10 meseci dostupne su na sajtu www.visithusrb.com.

Najčitaniji tekstovi tiču se zapošljavanja i prelaska granice zbog posla, a čitaoci vole da vide i priče o zanimljivim ljudima koji neguju stare zanate.

"I srpski i mađarski novinari, na oba jezika, trude se da kroz vesti, najave događaja i reportaže informišu meštane, ali i turiste, a po poseti sajta i pregledima čitalaca, kažu da su na dobrom putu za rušenje kulturnih barijera", rekla je Ester Čokaši, direktorka Evroregionalne agencije za razvoj Dunav-Kriš-Moriš-Tisa.

U toku je izgradnja kulturnih centara. Srskog u Morahalomu, mađarskog na Paliću. I to je deo projekta „Raznobojna saradnja" u okviru kog je do sada organizovano preko 100 manifestacija. Uključili su se i mađarski i srpski umetnici, i što je najvažnije, kažu nosioci projekta, međusobno su se povezali.

"Upravo prekogranični projekti služe za to da se administrativni značaj granica na neki način umanji i da se na takav način uspostavi bolja saradnja sa susedima", kazao je Nebojša Drakulić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Saradnja sa susedima, biće još značajnija kada se i Novi Sad, kao buduća evropska prestonica kulture uključi u projekat. I to je jedan od planova u narednih godinu i po dana njegovog trajanja.

Inače projekat je vredan skoro 4 milijarde evra, i on je jedan od pet u okviru prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, a zarad unapređenja razvoja kulturnog turizma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.