Izvor: B92, 09.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori počinju 20. februara

Beč, Beograd, Priština -- Direktni pregovori delegacija Beograda i Prištine o statusu Kosova treba da počnu 20. februara u Beču.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari kaže za francuski Mond da očekuje da tada počnu direktni pregovori prethodno planirani za januar i odloženi zbog smrti predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

Ahtisari je izjavio da rok koji zapadne diplomate pominju u vezi s definisanjem statusa Kosova, kraj 2006, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne treba da bude striktan i rekao da će svaki napredak u pregovorima biti vezan za razvoj situacije na terenu. "Ključ je u pitanju položaja manjina, Srba i ostalih, na Kosovu. U suprotnom, beskorisno je razgovarati o konačnom statusu", kaže Ahtisari.

Ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković izjavio je danas, posle razgovora sa sa nemačkim ministrom inostranih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom, da je dobio uveravanja da Kontakt grupa nije donela nikakvu odluku o statusu Kosova i da će ona biti doneta tek na kraju procesa koji počinje pregovorima u Beču.

Uoči priprema za pregovore, u Beogradu je juče boravio izaslanik Evropske unije Štefan Lene, kom je premijer Srbije Vojislav Koštunica preneo stavove državnih organa o statusu Kosova i Metohije. Premijer je u razgovoru naveo da pripremu razgovora otežavaju stavovi nekih članica Kontakt-grupe kojima se unapred određuje rešenje.

(Ne)Znanje

Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković kaže da bi Vlada morala da pokaže da li ima strategiju i predlog za rešavanje pitanja Kosova. Gostujući u emisiji Poligraf na TV B92 Trajković je upozorio da se može desiti da Beograd kasno izađe s predlogom, kada međunarodna zajednica ponudi Srbiji rešenje po principu uzmi ili ostavi.

"Srbija zna šta neće, a ne zna šta hoće i ja tu rečenicu govorim već nekoliko godina, hajde da vidimo šta, u stvari, hoćemo. Rekli smo manje od nezavisnosti, više od automonije, ja sam o tome govorio 2003, ali kada smo mi govorili o toj formuli mi smo ponudili i model, izašli smo s projektom Kosovo kao evro-regija, Kosovo kao evro-region. Taj projekat je odbačen, a oni danas govore o istoj stvari, ali ne nude projekat", kaže Trajković.

Protest pred Ambasadom Velike Britanije i na Kosovu

Nekoliko stotina Srba prognanih sa Kosova protestovalo je ispred Ambasade Velike Britanije u Beogradu zbog izjave Džona Sojersa. Delegaciju prognanih Srba primio je drugi sekretar ambasade Velike Britanije, Pol Edvard. Predsednik Zajednice prognanih Srba, Ranko Đinović, izjavio je da je na izjavu britanskog zvaničnika da će se Velika Britanija zalagati da se na Kosovu poštuje volja većine građana, rekao da i Srbi žele da se poštuje volja većine građana Srbije, i da su Albanci manjina u Srbiji.

Skupu je prisustvovao i jedan od čelnika Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović koji je ocenio da je Sojersova izjava direktno kršenje osnovnih ljudskih prava i međunarodnih principa, i legalizacija zločinačke terorističke organizacije OVK.

Protesti su održani i u severnom delu Kosovske Mitrovice, Gračanici, Štrpcu i ostalim manjim srpskim sredinama na Kosovu.

Tadić-Lene

Predsednik Srbije Boris Tadić ssatao se danas s predstavnikom Evropske unije za pregovore o Kosovu i Metohiji Štefanom Leneom i izjavio da je u direktnim pregovorima neophodno naći kompromisno rešenje. "Samo tako će biti zadovoljeni legitimni interesi i Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji i kosovskih Albanaca", rekao je Tadić.

Bataković: Nećemo odustati od pregovora

Član beogradskog tima za pregovore o statusu Kosova Dušan Bataković kaže da vlasti u Srbiji neće odustati od pregovora, već će insistirati na kompromisu. "Ne možemo da odustanemo od pregovora jer samo aktivnim učešćem u pregovaračkom procesu možemo da zaštitimo svoj narod i svetinje na Kosovu i Metohiji", izjavio je Bataković za Večernje novosti, prenosi Beta.

On je rekao da su za pregovore relevantna samo saopštenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Kontakt-grupe, a da stav Velike Britanije nije obavezujuć za ostale članice te grupe. "Ono što, ipak, ne možemo ignorisati, jeste činjenica da je u Kontakt-grupi došlo do zaoštravanja stava oko uvažavanja volje većine stanovništva u Pokrajini. Sa svoje strane, mi ćemo uporno insistirati na načelima koja podrazumevaju kompromis Beograda i Prištine, uz podrazumevajuće međunarodno posredovanje", zaključuje Bataković.

Baburin: Beograd treba da bude dosledan

Funkcioner Ruske dume Sergej Baburin izjavio je da će Srbija imati podršku Rusije za ostanak Kosova u njenom sastavu, ali Beograd mora ostati pri stavu da je protiv nezavisnosti Pokrajine. Baburin je, međutim, dodao da se ne može očekivati da Rusija obavlja posao koji treba da završi Srbija. "Beograd mora sam braniti svoje interese i znati šta hoće. Ne može Rusija zastupati interese Srbije ako Beograd ne zna šta hoće", kaže Baburin, prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.