Izvor: B92, 02.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o statusu KiM ove godine?

Ljubljana -- Šefovi diplomatija zemalja EU se saglasili da se neće protiviti pravu Crne Gore da sama odluči o svojoj nezavisnosti.

Kako javlja izveštač B92 iz Ljubljane Jelica Greganović, danas su na neformalnom susretu ministara spoljnih poslova EU u Njuportu na dnevnom redu bili razgovori o Zapadnom Balkanu. Slovenački ministar Dimitrij Rupel je izjavio da je rasprava bila živahna i da je pokazana prilična saglasnost oko pažnje koju EU treba da posveti Zapadnom Balkanu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ministri EU smatraju da je potrebno razvijati koncept evropske perspektive za Balkan, pri čemu bi bilo potrebno povećati finansijsku pomoć kandidatima i naći nove načine za podršku strateškim grupama u balkanskim državama, kao što su studenti i biznismeni.

Istaknuto je da je potrebno postići saglasnost sa SAD oko Kosova, pri čemu je posebnom predstavniku OUN Kai Aideu potrebno dati dovoljno vremena da pripremi potpuni izveštaj o Kosovu. U EU se početak pregovora o statusu Kosova očekuje već ove godine.

Razgovarajući o referendumu o samostalnosti Crne Gore, najavljenom za 2006. godinu, ministri EU su ocenili da će taj referendum zaplesti stvari, ali se Brisel neće protiviti pravu Crne Gore da sama odlučuje o svojoj povezanosti sa Srbijom.

Ranjen Goranac u selu Globočica

Goranac Šefket Pajko ranjen je u petak uveče u selu Globočica, kod Dragaša, na krajnjem jugu Kosova, javio je KiM radio iz Čaglavice.

Na Pajka je oko 21.00 pucano iz vatrenog oružja, iz automobila u pokretu, dok je obavljao svoj posao na benzinskoj pumpi. Pajko je prebačen je u prizrensku bolnicu.

Pumpa na kojoj je radio je jedina na Kosovu u vlasništvu Goranaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.