Izvor: B92, 20.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena nova sudska dvorana u Specijalnom sudu

Beograd -- U Specijalnom sudu u Beogradu u ponedeljak, 22. decembra, počeće suđenje tridesetšestorici opuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, za još 14 ubistava, tri otmice, dva teroristička akta, ilegalno posedovanje i rasturanje droge i zločinačka udruživanja. Na optuženičkoj klupi biće 21 optuženik. Petnaestorica su u bekstvu, pa će im se suditi u odsustvu. U procesu je angažovano oko 80 advokata.

Optuženi, njihovi branioci, sudija, tužilac, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinari - naći će se u ponedeljak u novoj sudnici, koja je u subotu, dva dana pre početka procesa za ubistvo premijera Đinđića. Ukupna površina sudnice je 900 kvadratnih metara i u nju može da stane više od 550 ljudi. Sudnica se sastoji od centralnog dela, u kojoj će se nalaziti sudsko veće, tužioci, advokati odbrane i zapisničari. Iza njih, ograđeni neprobojnim staklom, nalaziće se optuženi. Na galeriji iznad optuženih će sedeti publika, dok će novinari suđenje pratiti iz posebne novinarske sale.

Ministar pravde Vladan Batić rekao je otvarajući sudnicu da je ona izgrađena u rekordnom roku od 69 dana, istakavši da za izgradnju nisu korišćena sredstva poreskih obveznika u Srbiji. "Ovo je odgovor demokratske Srbije na eskalaciju organizovanog kriminala, i u tome smo imali podršku međunarodne zajednice", kaže Batić.

Na pitanje da li je process relevantan s obzirom na činjenicu da je 15 optuženih u bekstvu, Batić je odgovori: "Nije neuspeh ako je optuženo 50 ljudi, ako postoje dokazi ko je sve učestvovao u izvršenju dela i to nije stvar pravosudnih organa da ih privedu na glavni pretres. Prema tome, šta je alternativa? Da se čeka. Do kada? Ko zna gde su i kada će ih Interpol naći. Nije neuspeh i ja verujem da optužba raspolaže sa dovoljno čvrstih dokaza za vođenje pretresa, bez obzira da li se lice koja su na optužnici nalaze direktno na pretresu ili su u bekstvu".Ministar je rekao da ne zna gde se nalazi prvooptuženi za ubistvo Đinđića, Milorad Luković-Legija, dodavši da nije upoznat sa izjavom ministra policije koji kaže da ima saznanja o mestu boravka Lukovića.

Batić je odgovarajući na pitanja novinara rekao I to da početak suđenja za ubistvo Đinđića nije u funkciji predizborne kampanje: "Postoje procesne odluke koje obavezuju Sudsko veće o datumu zakazivanja glavnog pretresa. Prema tome, svi dobronamerni mogu da se uvere da smo odgovorili na najveći izazov na koji može odgovoriti jedno demokratsko društvo i jedna demokratska vlast. Sve dalje radi pravosuđe", kazao je Batić.

Podsećamo da optužnica tereti nekadašnjeg pomoćnika komandanta JSO Zvezdana Jovanovića da je 12. marta, ispred ulaznih vrata Vlade Srbije, ubio Đinđića. Za ovo ubistvo optuženi su i Milorad Luković -Legija i Miloš Simović, Ninoslav Konstantinović, Aleksandar Simović, Vladimir Milisavljević, Dejan Milenković, Sretko Kalinić, Milan Jurišić, Dušan Krsmanović, Saša Pejaković, Branislav Bezarević i Željko Tojaga.

Pored mnogobrojnih svedoka, u ovom krivičnom postupku svedočiće i trojica svedoka-saradnika, članova kriminalne grupe, koji su na predlog specijalnog tužioca i po odluci Suda, dobili ovaj status čime su "skinuti sa optužnice". Identitet ovih svedoka će se saznati tokom postupka odnosno svedočenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.