Izvor: B92, 29.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedništvo DOS-a o novom ustavu i o Kosovu

Beograd -- Lideri vladajuće koalicije DOS, na sednici Presedništva u petak uveče podržali su predlog Demokratske alternative o izmenama Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom koje podrazumevaju omogućavanje daljeg podizanja optužnica i izručenje okrivljenih tom sudu. Osim toga predsedništvo DOS-a predložilo je i način na koji bi trebalo da bude predložena promena Ustava Srbije. Prema dogovoru lidera vladajuće koalicije, novi ustav trebalo bi da u parlamentu bude izglasan prostom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << većinom, a potom potvrdjen na referendumu. Referendum bi bio važeći ako na njega izadje više od 50 odsto birača, a više od polovine izašlih podrži predlog novog ustava.

Jedna od tačaka sinoćnjeg sastanka bilo je i pitanje Kosova i Metohije, odnosno inicijativa šefa UNMIK-a Mihaela Štajnera za prenos nadležnosti na kosovske institucije. "Takav potez lideri vladajuće koalicije ocenjuju kao neprihvatljiv i ishitren", rekao je jedan od lidera DOs-a Momčilo Trajković: "U ovom momentu i na način na koji je gospodin Štajner pokušava da prenese ovlašćenja na kosovske institucije, da to nije pravi put i da nisu sazreli uslovi, jer kosovsko društvo još uvek nije, kao ni kosovska vlast, osposobljeni da ponesu tako veliku odgovornost. U tom smislu, Predsedništvo zahteva od nadležnih organa, pre svega od saveznih organa, da se pokrene ovo pitanje pred visokom radnom grupom, ali i pred Savetom bezbednosti, kako bi se zaustavio proces koji je gospodin Štajner otvorio u smislu prenošenja ovlašćenja na kosovske institucije, iako za to ne postoje ni najminimalniji uslovi", kazao je Trajković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.