Preciziraju se uslovi za izbor direktora ustanova kulture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2020, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preciziraju se uslovi za izbor direktora ustanova kulture

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o kulturi kojima se preciziraju uslovi za izbor direktora ustanova kulture i nova ograničenja koja će sprečiti zloupotrebu vršilaca dužnosti i izbegavanje javnih konkursa za izbor direktora.

Istim izmenama zakona se definiše da je umetnička fotografija delatnost, a prvi put su stvoreni uslovi za sistemsko regulisanje specifičnosti umetničke igre.

Uspostavlja se i pravni osnov za dalje sistemsko uređenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulturnih manifestacija, odnosno precizno se utvrđuju kriterijumi na osnovu kojih će se procenjivati značaj ovih događaja na centralnom, ali i na lokalnom nivou.

Kada je reč o digitalizaciji kulturnog nasleđa ukazala ova oblast se dodatno sistemski uređuje tako što se utvrđuje i obaveza korišćenja jedinstvenih softverskih rešenja u postupku digitalne restauracije, zaštite dokumentacije, fondova, zbirki, pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara.

Izmenama zakona se usklađuju sa odredbama sa drugim zakonima iz oblasti finansija, a uvodi se i inspekcijski nadzor.

Poslanici su usvojili i Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, koji Srbija do sada nije imala, a kojim se uređuje sistem zaštite arhivske građe i dokumentarnog materijala, uslovi i način korišćenja arhivske građe, organizacija, nadležnost i delatnost arhiva u Srbiji.

Amandmanom Odbora za kulturu i informisanje, koji je usvojen, Arhiv Srbije će se ubuduće zvati Državni arhiv Srbije, a rok za preimenovanje je godinu dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.