Izvor: Blic, 18.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravo glasa za 100.000 građana na Kosmetu

Pravo glasa za 100.000 građana na Kosmetu

BEOGRAD - Ukupan broj birača u Srbiji za predstojeće predsedničke izbore veći je za oko 30.000 u odnosu na vanredne parlamentarne izbore 2000. godine, ali je za skoro 700.000 manji nego na izborima 1997. godine kada je ukupan broj glasača iznosio 7.225.860 građana Srbije sa aktivnim biračkim pravom. Te godine su u biračko telo su bili uvršteni i svi građani s pravom glasa na Kosovu, uključujući glasače albanske nacionalnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, održanim 23. decembra 2000. godine, pravo glasa imala su 6.525.162 birača. Van Kosova u birački spisak bio je upisan 6.500.831 građanin. Konačan broj birača za predstojeće predsedničke izbore trebalo bi da bude objavljen najkasnije do 26. septembra, odnosno 48 sati pre početka glasanja - do kada su moguće izmene i dopune biračkog spiska, na osnovu odluke nadležnog suda.

Broj birača na ranijim izborima u Srbiji varirao je između 6,9 i 7,2 miliona glasača, pri čemu je najmanje birača - 6.959.469 bilo upisano za vanredne parlamentarne izbore 1992. godine.

Na parlamentarnim izborima 1997. godine pravo glasa u Srbiji imalo je 7.205.366 građana. U biračke spiskove za savezne i lokalne izbore u Srbiji 1996. godine upisano je 7.149.179 birača, a oko 100.000 manje za vanredne parlamentarne izbore 1993. Nedavno je Republička izborna komisija utvrdila da je ukupan broj birača za predstojeće predsedničke izbore 6.555.405, ali nije saopštila koliko je birača sa Kosova uvršteno u biračke spiskove.

Kako tvrde u Republičkom zavodu za statistiku, na koji su nas uputili iz RIK, broj birača povećan je zbog jednog broja lica koja su ili stekla biračko prvo sa 18 godina starosti ili se radi o licima koja su stekla jugoslovensko državljanstvo i prebivalište na teritoriji Srbije.

Portparol Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojević ranije je izneo podatak da biračko telo Srbije bez Kosova iznosi oko 6.435.000 građana.

Branislav Bjelica, stalni član RIK za 'Blic' je objasnio da se biračko pravo dokazuje upisom u birački spisak koji kao povereni posao vode skupštine opština, a da se na osnovu tih spiskova formira jedinstveni birački spisak. - Kada su u pitanju biračka mesta na Kosovu, proverom je utvrđeno je da tamo ima nešto manje od 100.000 birača. Do podataka se dolazi na osnovu ažuriranja biračkih spiskova koje se sprovodi svakog 31. marta u onim mestima gde Srbija i dalje ima svoje organe uprave - rekao je Bjelica.

RIK se po pitanju glasača na Kosovu opredelila za, kako u CeSID kažu 'najmanje lošu varijantu', odnosno odlučeno je da na izborima glasaju građani u opštinama gde je većinsko stanovništvo srpske nacionalnosti, odnosno na 292 biračka mesta na prostoru Kosova i Metohije - u kosovsko-mitrovačkom, kosovskom, prizrenskom i pećkom okrugu. Najmanje biračkih mesta određeno je u Prizrenskom okrugu - tri i Pećkom šest. U Kosovskomitrovičkom okrugu glasaće se na 110 mesta, a u Kosovskom na 105 mesta.

Tim 'receptom' se prvi poslužio prethodni sastav RIK na decembarskim izborima 2000. godine, a tada je na 259 biračkim mesta bilo upisano 147.883 glasača srpske i albanske nacionalnosti. Od tog broja na izbore je izašlo nešto manje od 20 odsto birača, odnosno 29.548 birača, uglavnom srpske nacionalnosti. N. M. Jovanović Bez jedinstvenog spiska

Sem nepoznanice oko tačnog broja birača na Kosovu, dodatan problem sa ukupnim brojem birača ogleda se i u činjenici da u Srbiji ne postoji jedinstven birački spisak. Birački spiskovi vode se po opštinama, a onda se ti spiskovi prikupljaju i formira se jedinstveni birački spisak za Srbiju. Eskperti iz CeSID smatraju da je mogućnost da je neko upisan na istoj opštini manja nego ranije, ali se zato i dalje ne isključuje mogućnost da isto lice bude upisano na različitim opštinama što bi bilo isključeno u slučaju postojanja komjuterizovanog jedinstvenog biračkog spiska. Pored toga treba podsetiti da će na ovim izborima , 'zahvaljujući' postojećem Zakonu o izboru narodnih poslanika koji je usvojio prethodni saziv parlamenta, za biračko pravo biti uskraćena nemoćna lica, građani na bolničkom lečenju, oni koji su na privremenom radu ili studiraju u inostranstvu, kao i zatvorenici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.