Poznati laureati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2015, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poznati laureati

Narodni poslanik Narodnog pozorišta najbolja je predstava u celini, po oceni stručnog žirija 32. Nušićevih dana u Smederevu, publika se opredelila za predstavu Bajka o pozorištu Zvezdara teatra, dok je tumač glavne role u toj predstavi Miodrag Krstović dobitnik nagrade za najuspešnije glumačko ostvarenje na ovogodišnjem festivalu.

Svečanim programom dodele festivalskih nagrada, u smederevskom Centru za kulturu danas od 19 sati, biće završeni 32. "Nušićevi dani" koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su se ove godine odvijali pod sloganom "Nušić je sam život".

Statueta Branislava Nušića za najbolju predstavu u celini 32. pozorišnog festivala "Nušićevi dani" u Smederevu, po oceni stručnog žirija, pripala je predstavi "Narodni poslanik" Branislava Nušića, u izvođenju Narodnog pozorišta, u režiji Saše Gabrića. Predstava je u punoj meri donela duh i smisao dela Branislava Nušića, piše u obrazloženju žirija.

Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini, na osnovu glasova publike, plaketa sa likom Branislava Nušića, pripala je predstavi Vladimira Đurđevića "Bajka o pozorištu" u izvođenju Zvezdara teatra.

Prošle godine ustanovljena nagrada za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu, koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, jednog od dugogodišnjih saradnika festivala "Nušićevi dani", biće dodeljena Miodragu Mikiju Krstoviću, za ulogu Hadži Petra Protića u predstavi "Bajka o pozorištu" u izvođenju Zvezdara teatra.

U predstavi "Bajka o pozorištu", on je minimalnim sredstvima na najbolji način doneo je lik prevrtljivog i licemernog političara, piše u odluci žirija.

Plakete sa likom Branislava Nušića za najbolje glumačko ostvarenje večeri dobili su Miodrag Miki Krstović za ulogu Hadži Petra Protića u "Bajci o pozorištu", Nenad Jezdić za ulogu Agatona u "Ožalošćenoj porodici", Vladan Milić za ulogu Pere u "Tri klase i gospođa Nušić", Branko Vidaković za ulogu Srete u "Narodnom poslaniku" i Ljiljana Stjepanović za ulogu Natalije Hadži Antić u "Velikom talasu".

Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru biće uručena Radmili Živković, dramskoj umetnici iz Beograda, koja će potom izvesti svoj program.

Stručni žiri za dodelu nagrade za najbolju predstavu ove godine radio je u sastavu: Rada Đuričin, Božidar Bole Stošić, i Dragoslav Bata Mandić, a autori nagrada su vajari Vlasta Filipović i Zoran Kuzmanović.

U festivalski program 32. "Nušićevih dana", selektor Bratislav Braca Petković, dramski pisac i reditelj, uvrstio je dve Nušićeve drame i tri dela savremenih srpskih komediografa.

Na velikoj sceni Centra za kulturu Smederevo publika je od 16. do 24. aprila gledala Nušićeve predstave "Ožalošćena porodica" Ateljea 212, u režiji Marka Manojlovića, i "Narodni poslanik", Narodnog pozorišta u Beogradu u režiji Saše Gabrića.

Drugi deo selekcije činile su dve predstave savremenih domaćih komediografa - Vladimira Đurđevića "Bajka o pozorištu" Zvezdara teatra, u režiji Marka Misirače, i "Tri klase i gospođa Nušić" Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji Milice Kralj, kao i predstava Igora Amadeja "Veliki talas" Zvezdara teatra, u produkciji agencija "Impresario" i "Kolona", a u režiji Nenada Gvozdenovića.

Pokrovitelji 32. Pozorišnog festivala "Nušićevi dani" bili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Smederevo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.