Poziv članicama da kandiduju Munovog naslednika

Izvor: Akter, 16.Dec.2015, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv članicama da kandiduju Munovog naslednika

Ujedinjene nacije zvanično su pozvale zemlje članice da prijave svoje kandidate za naslednika Ban Ki-Muna na položaju Generalog sekretara svetske organizacije

Prema Povelji UN zadatak Generalnog sekretara je sprovođenje raznih zadataka koje mu poveravaju tela UN, nadgleda rad Saveta za bezbednost Generalne skupštine, kao i  Ekonomskog i socijalnog saveta.

Generalni sekretar se bira na pet godina, a mandat se može obnavljati. Do sada, međutim, nijedan Generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << sekretar na toj poziciji nije ostajao duže od dva uzastopna mandata.

Postupak izbora kandidata je definisan Poveljom UN koja predviđa da se kandidat imenuje u Generalnoj skupštini na predlog Saveta bezbednosti.

Stalne članice Saveta bezbezbednosti, Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD, imaju pravo veta na odluku Generalne skupštine, pa je izbor kandidata često kompromis velikih sila koje predlažu kandiate iz manje uticajnih zemalja sveta.

Iako je predlaganje i imenovanje Generalnog sekretara definisano u nekoliko članaka Povelje UN, postoje i smernice i konvencije koje utiču na postupak izbora među kojima je najbitnija ona koja definiše regionalnu rotaciju kandidata.

Ujedinjenim nacijama je bitna regionalna zastupljenost pa se tako svakim novim mandatom bira kandidat koji dolazi iz druge regionalne grupe s time da ne sme biti državljanin jedne od pet stalnih članica Saveta bezbednosti.

Do sada Generalni sekretari su bili birani iz regiiona - Zapadna Evropa, Azija, Latinska Amerika, Afrika.

S obzirom na to da do danas dužnost Generalnog sekretara nije obavljala žena, niti kandidat Istočne Evrope smatra se da će naredni mandat dobiti predstavnik Istočne Evrope.

Izbori će se održati u decembru 2016. nakon isteka mandata aktuelnom sekretaru  Ban Ki-munu.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN pozvale zemlje članice da kandiduju naslednika Ban Ki Muna

Izvor: Blic, 16.Dec.2015

Ujedinjene nacije zvanično su pozvale zemlje članice da prijave svoje kandidate za naslednika Ban Ki-Muna na položaju Generalog sekretara svetske organizacije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.