Izvor: B92, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požarevac: Otpor piše Petroviću

Požarevac -- Požarevački Otpor traži od Ministarstva pravde da se zaposleni u KPZ Zabela, koji su otkaze dobili sredinom 2004, vrate na posao.

Bivši načelnik Službe prevaspitavanja u KPZ Zabela Vladica Božilović i vaspitač Branislav Docin otkaze su dobili iz formalnih razloga, nakon što su na konferenciji za novinare požarevačkog Otpora upozorili javnost da, mimo propisa i zakona, pojedini osuđenici, a među njima i bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović, uživaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezaslužene privilegije.

Božilović kaže da je informacija potekla od zaposlenih u Zabeli koji se i dalje nalaze na svojim radnim mestima. "Nakon te konferencije, tadašnji upravnik Zabele je hteo da pokrene disciplinski postupak protiv Docina, znajući da je on potpredsednik upravnog odbora Otpora", kaže on.

"Od mene je zahtevao da budem podnosilac prijave, što sam odbio. Nakon par dana sam sa Docinom i još nekoliko radnika dobio otkaz. Narednog dana su četvorica vraćena, a nas dvojica ostali bez posla", kaze Božilović.

Obrazloženje tadašnjeg upravnika Zavoda Žarka Kovrlije bilo je da vaspitači nemaju položene državne ispite. Božilović tvrdi da se njihova imena nisu ni nalazila na listi zaposlenih koji su upućivani na polaganje.

Nakon uručenih otkaza, vaspitači su pokušavali da se obrate tadašnjem Ministarstvu pravde, a izgubili su i parnicu protiv države. "Pokušali smo sa Ministarstvom pravde da razgovaramo i bili smo prijavljeni za razgovor sa ministrom. Tu prijavu, koja nije realizovana, i danas imamo", kaže Božilović.

"Nismo pozvani. Nakon toga smo tužili Republiku Srbiju, insistirajući da se vratimo na radna mesta. U ekspresno kratkom vremenskom periodu izgubili smo na svim sudovima", kaže on.

"Na Vrhovnom sudu su nas uveravali da se poštuje pravda, a da sve ono što predstavlja politiku ili konstrukciju pojedinaca ne prolazi", navodi Božilović.

Inače, Milanović je pre oko dva meseca vraćen u status zatvorenika bez privilegija u zatvoru Zabela, nakon što je ministar pravde Dušan Petrović zahtevao od stručnih službi da provere na osnovu čega je mogao da ima beneficije u zatvoru.

Te beneficije su, između ostalog, podrazumevale da je Milanović imao pravo na izlaske, iako je bio osuđen na zatvorsku kaznu od deset godina. Takođe, imao je osmočasovno radno vreme u bolnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.