Povećati broj časova, ne izbacivati izborne predmete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2016, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Povećati broj časova, ne izbacivati izborne predmete"

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) Aleksandar Lipkovski kao rešenje za dugogodišnji nesklad prakse i zakona vidi povećanje broja časova u osnovnim školama sa 25 na 28, čime smatra da bi se okončala i već neko vreme prisutna rasprava u javnosti na temu da li smanjiti broj časova, kako i na uštrb čega.

Zakon o osnovnoj školi, naime, koji predviđa najviše 25 časova nedeljno za osnovce viših razreda, godinama se krši jer po nastavnom planu i programu učenici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u petom razredu imaju 23 časa, u šestom 25, dok u sedmom i osmom razredu imaju po 27 časova nedeljno.

Ministar prosvete Srđan Verbić tražio je zbog toga od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) da predloži rešenje za usklađivanje nastavnog plana i programa sa Zakonom o osnovnoj školi, a zatim je u decembru, u sklopu traženja rešenja, predložio da se veronauka i građansko vaspitanje uče četiri godine, umesto 12 godina i time smanji broj časova do mere koju određuje zakon.

Veronauka i građansko obavezni izborni predmeti

Međutim, veronauka i građansko su predmeti koji su predviđeni drugim zakonom, Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, a gde su izričito pomenuti kao obavezni izborni predmeti.

U ZUOV objašnjavaju da se veronauka i građansko nisu našli u predlogu rasterećenja učenika, jer su obavezni izborni predmeti koji su predviđeni Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, odnosno da bi se morao menjati taj zakon kako bi se ovi predmeti "uklonili".

Ono što je moglo da se učini i bez promene zakona jeste da se tehničko vaspitanje prebaci u blok nastavu, kao i da drugi strani jezik bude obavezan u petom, ali da bude izborni i sedmom i osmom razredu.

"To je jedino što su oni mogli da urade, jer zaista nema mesta u planu i programu. Iz svega toga sledi zaključak koji ja podržavam, da je zakon loš, a ne nastavni plan i program", rekao je Tanjugu Lipkovski i dodao da treba menjati zakon i povećati broj časova sa 25 na 28 nedeljno.

Ministarstvo prosvete odbacilo predlog ZUOV

On je dodao da je predlog otišao Ministarstvu prosvete, a da je iz medija saznao da je Ministarstvo prosvete odbacilo predlog ZUOV.

"Zakon koji fiksira broj časova na 25 je loš, to je mali broj časova za đake u osnovnoj školi, naročito u starijim razredima osnovne škole. U zemljama EU broj časova u starijim razredima je veći, između 28 i 30 časova", naveo je Lipkovski.

Unutar NPS, kako kaže, pokrenuće se diskusija i ukoliko se svi članovi Saveta slože, uputiće predlog Ministarstvu prosvete, kako bi se promenio Zakon o osnovnom obrazovanju i povećao broj časova za osnovce.

Prvi nastavni plan i program, podseća on, u Kraljevini Jugoslavije predvideo je da učenici četvrtog razreda osnovne škole imaju 27 časova, a danas četvrtaci imaju 20 časova nedeljno.

"Nastavni plan i program se neće menjati za ovu školsku godinu, jer nemamo vremena za takvu promenu. On može i treba da se menja, ali taj posao zahteva mnogo više vremena nego što imamo. Svako brzo rešenje će biti loše", smatra predsednik NPS.

Opšteobrazovni predmeti zastupljeni samo 30 odsto

Problematičan je, kaže, i odnos opšteobrazovnih i stručnih predmeta u srednjim stručnim školama, jer su opšteobrazovni predmeti zastupljeni samo 30 odsto.

Sve to, zaključuje, kroz zakone treba menjati.

162

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predsednik prosvetnog saveta: Broj časova treba povećati

Izvor: Radio 021, 17.Maj.2016

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) Aleksandar Lipkovski kao rešenje za dugogodišnji nesklad prakse i zakona vidi povećanje broja časova u osnovnim školama sa 25 na 28, čime smatra da bi se okončala i već neko vreme prisutna rasprava u javnosti na temu da li smanjiti broj časova,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.