Potvrđen Župljaninov identitet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđen Župljaninov identitet

BEOGRAD - Potvrđen je indentitet haškog optuženika Stojana Župljanina DNK analizom, izjavila je danas portparol Okružznog suda Ivana Ramić.

Ona je u izjavi novinarima precizirala da je na osnovu DNK uzoraka koji su uzeti juče od Župljanina, istražnom studiji danas stigao "pozitivan nalaz DNK analize".

Ramićeva je, objašnjavajući proceduru, navela da se licu po utvrđivanju identiteta predočava optužnica o kojoj se on izjašnjava o tome da li je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razumeo, a potom istražni sudija, u roku od tri dana donosi rešenje u o ispunjenosti pretpostavki za predaju ili ne. "Ako se donese rešenje da su ispunjene pretpostavke za predaju, protiv tog rešenja se može izjaviti žalba u roku od tri dana od dana prijema", precizirala je Ramić u izjavi Tanjugu.

O žalbi odlučuje vanraspravno veće Veća za ratne zločine okružnog suda u Beogradu.

Kada rešenje postane pravosnažno dostavlja se na dalje postupanje Ministarstvu pravde.

Tribunal je optužnicu protiv Župljanina podigao 17. decembra 1999. godine, a otpečaćena je 13. jula 2001.

Optužnica protiv Župljanina podignuta je zbog krivičnog dela zločina protiv čovečnosti i krešenja zakona i običaja ratovanja.

Optužnica tereti Župljanina da je planirao, podsticao, naredio, počinio, kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu, pomogao i podržavao njihovo planiranje, pripremu i izvršenje.

Pantelić: Uručenje optužnice sutra

Haškom optuženiku Stojanu Župljaninu istražni sudija uručiće sutra hašku optužnicu, izjavio je danas Tanjugu Župljaninov advokat po službenoj dužnosti Igor Pantelić.

On je rekao da ga je istražni sudija Veća za ratne zločine Dragan Plazinić pozvao da sutra dođe u Specijalni sud i prisustvuje uručenju optužnice.

Kavran: Župljanin neće biti izručen ni danas ni sutra

Malo je verovatno da će haški optuženik Stojan Župljanin, koji je juče uhapšen u Pančevu, u naredna dva dana biti prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, rekla je danas Tanjugu portparol glavnog tužioca Tribunala Olga Kavran. "Ne znam tačno kada bi Župljanin mogao biti prebačen u Hag, ali malo je verovatno da će to biti danas ili sutra", rekla je Kavranova.

Župljanin bi, prema pravnoj proceduri Srbije, Haškom tribunalu mogao da bude izručen najdalje za devet dana, ako budu iskorišćeni maksimalni zakonski rokovi, predviđeni za ovakve slučaje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.