Izvor: Blic, 22.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebna državna strategija za Kosmet

Potrebna državna strategija za Kosmet

Znam put kako da se zaustavi albanski terorizam, ali je potrebno da istovremeno postoji i državna politika i strategija po tom pitanju. Potrebno je osnažiti međunarodne snage na Kosmetu, koje moraju dobiti mandat za odlučno slamanje albanskog terora i zaštitu Srba, njihovih crkava, manastira i imovine. Tražio sam da komanda međunarodnih snaga, ukoliko su one nedovoljne da zaustave teror, u pomoć pozovu naše vojne snage, ali tako nešto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nažalost, svet još ne želi da prihvati - rekao je za 'Blic' lider SPO Vuk Drašković koji će najverovatnije biti izabran za ministra spoljnih poslova SCG.

On smatra da bi snage SCG na Kosmetu, međunarodna zajednica prihvatila da je naša zemlja ušla u 'Partnerstvo za mir'. On je naglasio da će se odbijanje izvršenja obaveza prema Hagu obiti o glavu Srbiji i Srbima na Kosmetu.

- Takođe je potrebno kucati na vrata SB, EU, Vašingtona, SE, NATO, Moskve i tražiti da se albanski lideri proglase odgovornim za terorizam - naglasio je Drašković. On je istakao da je u vezi s pitanjem Kosova na unutrašnjem planu iskazana nemoć, dok se diplomatija nalazi između unutrašnje politike koja je pogrešna ili je nema, i teških uslova u kojima radi.

- Budžet koji je ove godine predviđen za diplomatiju, drastično je skresan u trenutku kada je bilo jasno da diplomatija u ovom momentu može da učini više od bilo koga - rekao je lider SPO, ističući da je 'siguran da je to učinjeno namerno'. Upitan da li to ima veze sa mogućnošću da se on nađe na mestu šefa diplomatije, Drašković je rekao: 'Ima veze sa svim, pa i sa činjenicom da budžet prave oni koji se protive postojanju državne zajednice'. On smatra da bi najbolje rešenje za Kosmet bila kantonizacija koja ne znači 'nabijanje Srba u Zubin Potok, Leposavić i severnu Mitrovicu'. On je ocenio da kantonizacija podrazumeva ostanak Srba gde jesu, kao i da srpska mesta obezbeđuju međunarodne snage i srpska lokalna policija. Ističući da se na Kosmetu ne može povući zelena linija po uzoru na Kipar, već po ugledu na Švajcarsku.

I. C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.