Potraga za Mladićem traje 14 godina

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 03.Nov.2010, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za Mladićem traje 14 godina

BEOGRAD - Pretraga lokacija u Beogradu i Aranđelovcu, koju sprovode pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, najnoviji je pokušaj da se "dođe" do informacija koje bi dovele do odbeglog haškog optuženika Ratka Mladića.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Mladić nalazi se u bekstvu od kraja 1996. godine. Od tada do danas bilo je više pokušaja njegovog lociranja i hapšenja, ali svi su završeni bez uspeha. Vojna policija je u maju 2007. godine pretresla vojni objekat >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Deligradskoj ulici u Beogradu, ali je utvrdila da se tamo ne krije nijedno od lica optuženih pred Haškim tribunalom. Iste godine, u oktobru je pretresana i kasarna u Beloj Crkvi, ali Vojska Srbije ni tada nije nikoga uhapsila.

U potrazi za Mladićem pripadnici policije su u novembru 2008. godine nekoliko sati pretresali porodičnu kuću i pogone fabrike "Vujić-Valjevo" u vlasništvu braće Vujić. Žandarmerija je bila zainteresovana za finansijsko poslovanje kompanije, ali i za lične predmete i dokumenta koja bi mogla uputiti na povezanost porodice Vidoja Vujića, jednog od vlasnika kompanije "Vujić-Valjevo" s Mladićem. Pretres se dovodio u vezu s poslovnom saradnjom firme "Vujić" sa firmom "Impakt", čiji je vlasnik Darko Mladić, sin haškog begunca.

Porodična kuća Darka Mladića u Ulici Blagoja Parovića 119 pretresana je i početkom decembra 2008. godine, a njen cilj bila je potraga za " tragovima, dokazima, materijalima, dokumentima i bilo čime što može da predstavlja trag koji vodi do Ratka Mladića." U decembru iste godine akcija potrage za haškim beguncima izvedena je i u aranđelovačkom naselju Kolonija.

Za Mladićem se tragalo i u Republici Srpskoj gde su u februaru 2009. godine pripadnici međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini, Eufor i NATO u istočnom Sarajevu pretresli kuće u kojima žive Mladićeva sestra i snaha Milica Avram i Radinka Mladić, u naseljima Vojkovići i Kasindol. Njima su tom prilikom oduzete određeni predmeti koje su ustupljeni istražiteljima Haškog tribunala. Bio je to šesti put da vojnici međunarodnih snaga organizuju pretres kuća rodbine najtraženijeg haškog optuženika.

U aprilu prošle godine snage Eufora su na području opštine Han Pijesak, gde je tokom rata bio smešten Glavni štab VRS, sprovele akciju u potrazi za podacima koji bi mogli dovesti do pronalaska generala Mladića. Vojnici Eufora su i u maju 2009. godine u Bijeljini pretresli stan bivšeg vojnog saradnika Ratka Mladića Rajka Banduke, a u mestu Dijelovi, šest kilometara severozapadno od Bijeljine i kuću Rajkovog rođaka Radoslava Banduke. Za Mladićem se, sudeći po navodima pojedinih medija, tragalo i na području Vojvodine u septembru prošle godine kada ga je na širem području Novog Sada tražilo više od 50 policijskih specijalaca.

Dva meseca kasnije policija je pretresala stanove bliskih saradnika dvojice haških begunaca Mladića i Gorana Hadžića. Tada je privremeno oduzet značajan deo dokumentacije, kaseta, CD-ova i drugog materijala koji su bili predmet daljih operativnih provera, a koji je korišćen i u daljim akcijama na lociranju i hapšenju haških optuženika.

Poslednja potraga za Mladićem, odnosno informacijama i dokazima koje bi policiju dovele do tog haškog optuženika, obavljena je krajem februara, kada su pripadnici MUP pretresali njegovu porodičnu kuću na Banovom brdu u Beogradu. Tokom tog pretresa istražni organi privremeno su oduzeli više video kaseta, cd-ova i rokovnika starih preko 15 godina, kao i određenu sumu novca. Državni zvaničnici su tada rekli da javnost ubuduće neće obaveštavati o akcijama koje sprovode kako bi Mladića priveli pravdi. U prethodnih 14 godina u potrazi za Mladićem pretresani su vojni i stambeni objekti, kuće njegovih rođaka i jataka širom Srbije i Republike Srpske.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.