Potpredsednik Vlade predstavio Nacionalni plan za integraciju Srbije u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpredsednik Vlade predstavio Nacionalni plan za integraciju Srbije u EU

NOVI SAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da je Srbija do sada apsorbovala 93 odsto namenjenih sredstava iz fondova Evropske unije (EU) i da na tom polju dobro funkcioniše za razliku od nekih država koji su kandidati za članstvo ili članovi.

"Treba graditi kapacitete spremne da apsorbuju sredstva EU", istakao je Đelić na predstavljanju Nacionalnog plana za integraciju (NPI) Srbije u EU u Privrednoj komori Vojvodine i ukazao da cilj treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da bude da se 2014. obezbedi dodatna milijarda i po evra godišnje sredstava iz fondova.

Đelić je istakao da je zbog toga vrlo važno da Srbija 1.januara 2012. godine bude potpuno spremna za članstvo u EU, kako bi našla svoje mesto u evropskom budžetu koji se planira za period od 2014 do 2020. godine.

Ukoliko Srbija uđe u EU, dodao je on, u tom periodu bi iz fondova Unije dobila dodatnih 7,5 milijardi evra.

Đelić je rekao da do kraja ove godine Srbija ima tri ključna cilja u evropskim integracijama: da postane kandidat za članstvo u EU, da uđe na belu Šengen listu i da se kvalifikuje za strukturne fondove EU.

Predstavljajući NPI on je naglasio da taj dokument sadrži šest osnovnih celina u skladu sa kriterijumima potrebnim da se ispune uslovi za ulazak u EU i da na njemu treba mnogo da se radi, a da bi se to ispunilo potrebno je prekvalifikovati i dokvalifikovati državne činovnike.

On je precizirao da je na ispunjenju plana potrebno da rade 3,737 državnih službenika, ali ne na način da se povećava administracija i javna potrošnja, nego da se izvrši prestruktuiranje sadašnjeg administrativnog aparata.

"Očekujemo da do kraja jula dobijemo sve ideje, primedbe i sugestije tako da buduća Vlada do kraja septembra definitivno usvoji NPI da bi bio uvršten u budžete", rekao je Đelić.

"Ako želimo da u potpunosti budemo spremni da do 2012. godine budemo u EU moraćemo da ispunimo uslove iz ovog plana", poručio je on.

Posle Novog Sada, Đelić će NPI predstaviti i u Subotici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.