Potpisan sporazum o pomoći od EU

Izvor: B92, 04.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan sporazum o pomoći od EU

Beograd -- EU i Srbija potpisale su finansijski sporazum, kojim se Srbiji odobrava bespovratna pomoć od 165 miliona evra.

Sporazum su u Palati Srbije potpisali potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras, a prisustvovao je i direktor Direkcije za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel. Potpredsednik Vlade kaže da se radi o prvoj tranši iz pretpristupne pomoći Evropske unije u iznosu od milijardu evra za period >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 2007. do 2011. godine.

Pomoć od skoro 170 miliona evra za prošlu godinu biće raspoređena na 36 projekata koji će direktno pomoći boljem životu građana Srbije, naglasio je Đelić.

"Oko 40 miliona biće iskorišćeno za ravnomeran lokalni i regionalni ekonomski razvoj Srbije, pre svega za manje razvijene delove Srbije, a za podršku izbeglicama i interno raseljenim licima 10 miliona evra. Za reformu hitne medicinske službe biće izdvojeno 10 miliona evra, za informacioni sistem na Dunavu 11 miliona, a za smanjenje emisije štetnih gasova iz termoelektrane "Nikola Tesla" 12 miliona evra", kazao je vicepremijer Srbije.

"Od 2000. godine EU obezbedila je preko dve milijarde evra pomoći za Srbiju, što ne uključuje bilateralnu pomoć zemalja članica, pomoć za Kosovo od 1,4 milijarde evra, kredite Evropske investicione banke od 1,3 milijarde evra, ni pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj", rekao je Ljoveras.

Đelić napominje da je od ambasadora zemalja članica Evropske unije u Beogradu i predstavnika Evropske komisije zatražio da se vize za građane Srbije ukinu, a da prvi korak u tom procesu bude odobravanje besplatnih viza.

"Činjenica da građani najsiromašnijih zemalja Evrope moraju da plaćaju vize zemljama potpisnicama Šengenskog sporazuma. Srbija je ukinula vize zemljama članicama EU, pa bi blo logično da Unija donese odluku da vize za građane Srbije budu besplatne", smatra Đelić.

Potpredsednik odlazeće tehničke vlade napominje da je Evropska komisija u svom izveštaju dala ohrabrujuće ocene o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Srbiji, što će imati veliki značaj u ukidanju viza za građane naše zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.