Izvor: B92, 24.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potkomisija završila današnji rad - bez uspeha

Podgorica -- Potkomisija za pisanje Ustavne povelje ni u utorak nije uspela da usaglasi konačni tekst Zakona o sprovodjenju povelje. Sednica Ustavne komisije koja je zakazana za sutra najverovatnije će, zbog brojnih nerešenih pitanja, biti odložena. Odlaganje sednice Komisije najavio je funkcioner crnogorskog DPS-a Igor Lukšić. On je, u izjavi novinarima, istakao da bi Potkomisija tokom sutrašnjeg dana trebalo da se bavi daljim usaglašavanjem teksta Zakona o sprovodjenju Povelje: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Ostalo je još nekoliko pitanja koja moramo razriješiti, a tiču se i dalje načina prestavljanja prema međunarodnim finansijskim organizacijama, pitanja prestanka rada određenih dosadašnjih saveznih institucija i tiče se usklađivanja odredaba koje se odnose na imovinu i materijalne obaveze SRJ. Znači, ja ću gospodinu Kujovću predložiti da pomjeri sjutrašnju sjednicu, a mi ćemo sjutra raditi sa ciljem da završimo rad na Zakonu za sprovođenje Povelje", kazao je Lukšić.

U toku rada Ustavne potkomisije Ranko Kadić iz Srpske narodne stranke rekao je da je to pitanje koje Ustavna komisija ne može da reši, već se očekivalo da će to rešiti eksperti: "Evidentno je da eksperti nisu riješili, jer ovo je pitanje za koje je zainteresovan MMF i Svjetska banka. Prema tome, neka obećanja da će to gospodin Labus, Đelić, Ivanišević usaglasiti, nijesu to učinili. Juče izašli sa nekim novim prijedlogom, da će taj član 13 Ustavnog zakona riješiti. Međutim, ne da nije riješio nego je samo još dodatno zakomplikovao stvar i usporio rad Potkomisije. Izgleda da je opet stari problem, da kada razgovaramo sa predstavnicima međunarodnih organizacija, u ovom slučaju MMF i Svjetske banke, da svako to tumači kako mu odgovara. Međutim, ovoga puta moraće da se zna ko je taj depozitar, ko će garantovati i u kojoj valuti će se ići prema svijetu. To će morati da riješe ovi eksperti koji su dali ovakvo riješenje koje je samo zakomplikovalo situaciju", kazao je Kadić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.