Poštovati obećanje o ulasku novih članica u EU

Izvor: S media, 03.Sep.2009, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poštovati obećanje o ulasku novih članica u EU

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je u Briselu da Evropska unija "mora poštovati obećanje dato zemljama kandidatima koje žele da postanu članice EU".

U smernicama za rad Evropske komisije u idućih pet godina očekivanog novog mandata, Barozo je to obrazložio činjenicom da je ulazak novih članica u Evropsku uniju "znatno ojačao Uniju, isto kao i odbranu mira i stabilnost evropskog kontinenta".

"Proširivanje na nove članice, medjutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << može uslediti tek kada same zemlje kandidati budu spremne da preuzmu odgovornosti koje proističu iz članstva", naveo je Barozo.

Barozu je na konferenciji za štampu postavljeno pitanje da li smatra da je tokom dosadašnjeg delovanja Evropske komisije došlo do izvesnog zastoja u proširivanju i da li misli da popravi situaciju s "blokadom pridruživanja Hrvatske zbog spora sa Slovenijom", Makedonije "zbog spora s Grčkom" i "Srbije zbog stava Holandije".

Čelnik izvršnog tela EU je odgovorio da je "Komisija učinila sve u svojoj moći da se ispune obaveze prema zemljama koje u Evropi traže svoju budućnost".

Povukao je, medjutim, da se odluke donose jednoglasno i da Evropska komisija, mada čini sve da se prepreke prevazidju, ne može preuzeti odgovornost koja pripada članicama Unije.

Predsednik Evropske komisije je predočio i da "proširivanje nije neograničeni proces". "Našim susedima koji neće postati članice EU moramo predložiti ubedljive alternative koje će zadovoljiti njihove interese i Evropsku uniju", dodao je on.

Jer, ukazao je Barozo, "Evropska unija ima prevashodnu dužnost da širi slobodu, mir i napredak u svom susedstvu".

Barozo koji očekuje da Evropski parlament (EP) potvrdi njegov izbor za predsednika Evropske komisije s novim mandatom u idućih pet godina, naglasio je u dokumentu dostavljenom političkim grupama EP da je glavno izvući EU iz krize i očuvati evropski model socijalne tržišne privrede.

Naglasio je i da se mora postojanim ekonomskim razvojem podstaći otvaranje novih radnih mesta i krenuti u rešavanje sadašnje socijalne krize i rasta nezaposlenosti.

"Udvostručiću napore za stvaranje ambiciozne Evrope koja će gradjane staviti u žizu svog projekta i obezbediti da evropski interesi i vrednosti budu vrednovani u svetu", rekao je Barozo.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.