Renci: Poslati pismo Evropskoj komisiji za podršku Južnom toku

Izvor: Blic, 10.Jun.2014, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Renci: Poslati pismo Evropskoj komisiji za podršku Južnom toku

Italijanski premijer Mateo Renci predložio je da lideri zemalja kroz koje će prolaziti gasovod Južni tok upute zajedničko pismo Evropskoj komisiji u znak podrške tom projektu, piše danas portal EurActiv.com.

Prema saznanjima tog portala sa sedištem u Briselu, Renci je predložio da lideri Bugarske, Srbije, Mađarske, Grčke, Slovenije, Hrvatske i Austrije upute pismo Komisiji u znak podrške Južnom toku čija se budućnost čini neizvesnom.

EurActiv.com dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je pitanje koliko će ta inicijativa imati svrhe pošto je Bugarska na zahtev Evropske komisije obustavila aktivnosti na izgradnji gasovoda.

Bugarski premijer Plamen Orešarski je u nedelju naložio zaustavljanje aktivnosti u vezi s gasovodom dok Evropska komisija ne da zeleno svetlo za projekat, koji sada, prema oceni Brisela, nije u skladu sa propisima EU.

Orešarski je to objavio nakon sastanka sa američkim senatorima - DŽonom Mekejnom, Krisom Marfijem i Ronom DŽonsonom, navodi EurActiv.com.

Taj portal piše i da je američka ambasadorka u Bugarskoj Marsi Rajs rekla da bi bugarske kompanije koje učestvuju u izgradnji Južnog toka mogle da budu izložene sankcijama pošto je za izvodjača radova izabran konzorcijum koji predvodi ruski Strojtransgas.

Ta kompanija se dovodi u vezu sa ruskim milijarderom Genadijem Timčenkom protiv koga su SAD uvele sankcije.

EurActiv.com navodi da je cilj projekta Južni tok pre svega da se zaobidje Ukrajina u dopremanju gasa i obezbedi stabilnije snabdevanje velikih kupaca u EU, poput Austrije i Italije.

Međutim, firme iz EU koje su zainteresovane za učešće u konzorcijumu koji bi upravljao ukrajinskom gasnom mrežom, kojoj su neophodna ogromna ulaganja, ne gledaju blagonaklno na Južni tok, jer u tom projektu vide direktnog konkurenta, rečeno je EurAktivu.

Obnova ukrajinske gasne mreže može se isplatiti samo oko Rusija nastavi da prebacuje svoj gas preko Ukrajine, piše taj sajt. Dodaje se da bi Ukrajna zbog Južnog toka, sa kapacitetom prenosa od 63 milijardi kubnih metara gasa godišnje, ostala bez milijardi dolara na ime tranzitnih taksi.

Prema diplomatskim izvorima, Južni tok će biti jedna od važnih tema na samitu EU 26. i 27. juna, na kome bi lideri članica Unije trebalo da razgovaraju o smanjenju energetske zavisnosti od Rusije.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Inicijativa Italije za podršku Južnom toku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2014

Italijanski premijer Mateo Renci (Matteo Renzi) predložio je da lideri zemalja kroz koje će prolaziti gasovod Južni tok upute zajedničko pismo Evropskoj komisiji u znak podrške tom projektu, piše danas portal EurActiv.com.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.