Izvor: B92, 23.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici osudili napad na UN policiju u Peći

Priština -- Skupština Kosova osudila je u četvrtak granatiranje komande UN policije u Peći, zatraživši istovremeno šira ovlašćenja za lokalnu policijsku službu. Sednici posvećenoj bezbednosnim prilikama u pokrajini nisu prisustvovali srpski poslanici.

Šef UNMIK-ovog odeljenja pravosuđa i bezbednosti Žak Kadi je, otvarajući raspravu o bezbednosti, saopštio je da je u pokrajini tokom prošle godine došlo do smanjenja stope opšteg kriminaliteta, ali da obračun UNMIK-a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kosovskih institucija sa mafijom tek predstoji. Kadi je u izveštaju o bezbednosti na Kosovu u prošloj godini naveo da je u poređenju sa 2001. stopa ubistava smanjena za 61, a broj pljački i kidnapovanja za 10 odsto. Zvaničnik UNMIKA je, međutim, rekao da je zabrinut zbog porasta mafijaških akcija na Kosovu.

Komesar UN policije Štefan Feler preneo je poslanicima i političkim vođama na Kosovu da od njih očekuje podršku u osudi tih zločina i pronalaženju počinilaca. "Razočaran sam, zaista sam razočaran, što niko od vas nije osudio granatiranje komande UNMIK policije u Peći", rekao je Feler poslanicima Skupštine Kosova. On je upozorio da napad u Peći, u kojem niko nije stradao, nije prvi i jedini napad na policiju. Feler je nagovestio da će UN i lokalna policija uzvratiti na sve napade i istakao da će uz pomoć kosovske policije UNMIK istrajati u borbi sa mafijom, "koja sve više uzima maha". Taj zvaničnik UNMIK-a je odlučno demantovao tvrdnje albanskih poslanika da na Kosovu deluju regionalne obaveštajne službe i da na severu pokrajine deluju pripadnici MUP-a Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.