Poslanici o novom ministru finansija

Izvor: Akter, 04.Avg.2014, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o novom ministru finansija

Poslanici raspravljaju danas o izboru novog ministra finansija, a kandidat za tu funkciju je Dušan Vujović, doskorašnji ministar privrede

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić pozvao je poslanike Skupštine Srbije da podrže predlog da Vujović bude novi ministar finansija, istakavši da se suština strategije koju će ministar Vujović sprovoditi može prikazati kroz četiri stuba -smanjenje budžetskih troškova, uključujući smanjenje plata i penzija, smanjenje sive skonomije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << povećanje naplate poreza i povećanje efikasnosti rada javnih preduzeća.

“Svi ovi navedeni detalji biće podržani trogodišnjim programom sa Međunarodnim monetarnim fondom, četvorogodišnjim partnerstvom sa Svetskom bankom i programima sa Evropskom unijom”, rekao je Dačić.

Istakao je da novog ministra očekuje težak posao, pozivajući i opozicione poslanike da podrža ovaj predlog.

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović najavio je da će ta poslanička grupa podržati Vujovića za novog ministra finansija, ukazujući da je on bio veoma uspešan i kao ministar privrede.

On je rekao i da bi Vujović trebalo da tesno sarađuje sa novim ministrom privrede sa ciljem da se konsoliduju budžet i finansije.

“Pročitao sam da je zaduženost Srbije 63 odsto bruto nacionalnog dohotka, nadam se da će (Dušan) Vujović doprineti da se ovaj procenat postepeno smanjuje i da će građani osetiti boljitak”, rekao je Petrović.

On je istakao da se prilikom smanjenja plata i penzija vodi računa o iznosu jer “nije isto kada se plata ili penzija smanjuje nekom ko ima 20.000 ili 120.000 dinara”.

Milan Krkobabić iz PUPS-a poručio je kandidatu za ministra finansija da bi trebalo da se preduzmu mere za popravljanje zakonodavnog okvira, između ostalog, i kada je reč o Zakonu o javnim nabavkama.

Takođe očekuje da ministar finansija u saradnji sa ministrom privrede reši pitanje preduzeća u restrukturiranju.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić je u toku rasprave, reagujući na opasku opozicije da se ova Vlada za prvih 100 dana samo hvalila, poručio je da je prošlo vreme "kada se kitilo tuđim perjem".

Kako je primetio, "2011. godine od tih milijardi stranih investicija koje su stavljene na konto bivše vlade su u stvari prodaja Miškovićevog Maksija - to je bila samo promena vlasništva u jednoj privatnoj kompaniji".

Janko Veselinović iz Nove demokratske stranke pozvao je predsednicu parlamenta da prekine zasedanje dok se ne obzbedi javnost u radu imajući u vidu da se ne sednica ne prenosi na drugom programu RTS-a.

Gojkovićeva je odgovorila da će biti odloženog prenosa.

Vujovića, koji je prethodno podneo ostavku na mesto ministra privrede, za ministra finansija predložio je predsednik Vlade Aleksandar Vučić nakon ostavke prethodnog ministra Lazara Krstića.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.