Poslanici o amandmanima na ozakonjenje objekata

Izvor: Studio B, 19.Nov.2015, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o amandmanima na ozakonjenje objekata

Poslanici Skupštine Srbije razmatraće danas oko 200 amandmana na predloženi zakon o ozakonjenju i još četiri zakonska predloga.

Na predloženi zakon o ozakonjenju objekata, čiji je cilj ozakonjenje svega što može da se ozakoni od 1,5 miliona nelegalnih objekata u Srbiji, poslanici su podneli 108 amandmana.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rađevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je u načelnoj raspravi saopštila da u Srbiji postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << 1,5 miliona nelegalnih objekata, a da predloženi zakon o ozakonjenju objekata za cilj ima da se ozakoni sve što može da se ozakoni.

Mihajlović je napomenula da je predloženim zakonom smanjena cena ozakonjenja i birokratske procedure, a sve u želji da Vlada Srbije konačno reši taj veliki problem.

"Cilj zakona je da konačno rešimo pitanje koje nije rešeno 18 godina. Do danas smo imali pet zakona o legalizaciji objekata, ali na žalost nijedan nije doneo rezultat da se smanji broj nelegalnih objekata. Pet zakona nam je za rezultat donelo 1,5 miliona nezakonitih objekata", kazala je Mihajlović, dodajući da je svaka treća kuća danas u Srbiji nelegalno izgrađena.

Opozicija je u načelnoj raspravi tvrdila da se zakon donosi kako bi bile legalizovane vikendice i porodične kuće ljudi bliskih vlasti, što je Mihajlović odbacila, navodeći da će vikednice i porodične kuće biti dozvoljene samo u drugom stepenu zaštite.

Za opoziciju je sporan član 5 predloženog zakona u kome se, pored ostalog, navodi da predmet ozakonjenja ne može biti objekat izgrađen u prvom i drugom stepenu zaštite prirodnog dobra, osim vikendica i drugih porodičnih objekata za odmor, na šta je Mihajlović pojasnila da neće biti dozvoljena gradnja u prvom stepenu zaštite, a u drugom samo vikendica i porodičnih kuća.

Na preostale zakonske predloge, među kojima su izmene Zakona o državnom premeru i katastru i zakonski predlozi o prijavljivanju i evidentiranju zakupaca na određeno vreme u stanovima u svojini građana, zadužbina i fondacija, o trgovačkom brodarstvu i o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, podneto je ukupno 93 amandmana.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.