Izvor: B92, 25.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici Skupštine Kosova osudili nasilje

Priština -- Skupština Kosova najoštrije je osudila u četvrtak prošlonedeljno nasilje, u kojem je poginulo 28 osoba, a preko 800 ih je povređeno, iz Prištine izveštava za B92 novinar UNMIK radija Zoran Ćulafić. Na sednici parlamenta kojoj nisu prisustvovali poslanici Koalicije Povratak zatraženo je da se izvrši detaljna analiza okolnosti pod kojima su , kako je rečeno, "legitimno motivisani protesti pretvoreni u nasilje". Predstavnici najvećih poslaničkih grupa u kosovskom parlamentu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istakli su da žele partnerstvo sa UNMIK-om, a ne konfrontaciju.

Kao glavni uzrok koji je doveo do talasa nasilja, poslanici albanskih političkih stranaka su naveli nerešen politički status Kosova, funkcionisanje paralelnih institucija, a svakako i incident kada su se u Ibru utopila tri dečaka albanske nacionalnosti. Iako taj incident još nije rasvetljen, u medijima i izjavama zvaničnika političkih stranaka kosovskih Albanaca nedvosmisleno se sugeriše da odgovornost za smrt tri dečaka snose Srbi.

Tri sporna murala u holu zgrade Skupštine Kosova, danas su bili prekriveni platnom, ali niko od poslanika nije mogao da kaže na čiji zahtev su slike prekrivene. Šef UNMIK-a Hari Holkeri i komandant KFOR-a general Holger Kamerhof nisu prisustvovali sednici iako su dobili zvaničan poziv.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.