Poslanici: Do juna datum, bez ukidanja institucija na severu

Izvor: Blic, 13.Feb.2013, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici: Do juna datum, bez ukidanja institucija na severu

Beograd - Većina stranaka u Skupštini Srbije očekuje da će Srbija do juna dobiti datum početka pregovora o članstvu u EU i da se pitanje Kosova neće isprečiti na tom putu, kao i da Srbija ne treba da dozvoli ukidanje srpskih institucija na Kosovu sve dok ne bude postignut dogovor o formiranju zajednice sprskih opština.

U osvrtu na najavu premijera Srbije Ivice Dačića, koji je uoči puta u Brisel poručio da je jedino rešenje da se istovremeno pregovara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o "paralelizmu institucija" i o autonomiji Srba u pokrajini, poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun navodi da srpske institucije na Kosovu i Metohiji neće biti ukinute.

- Nema ukidanja institucija dok se ne postigne sveobuhvatan dogovor oko pitanja Kosova. Ako bi se taj dogovor postigao onako kako smo ga predložili u Platformi onda bismo formirali zajednicu srpskih autonomnih opština - rekao je Drecun.

Uz napomenu da je Srbija učinila sve što je mogla da normalizuje odnose sa Prištinom, pokazala volju i dijalog podigla na politički nivo, Drecun veruje da će Srbija, ako Brisel bude procenjivao na osnovu onoga što je uradila, dobiti datum.

- Ukoliko bude ocenjivao na osnovu nerealnih zahteva Prištine onda verovatno nismo blizu tom datumu - kazao je Drecun.

Da je Srbija uradila sve što je potrebno da do juna dobije datum za početak pregovora veruju i predstavnici PUPS, JS i SPS, kao i SPO-DHS S.

Momo Čolaković iz PUPS navodi da su svi zahtevi EU na putu rešavanja i veruje da će, iako je najveći problem Kosovo, Srbija do juna dobiti datum. Govoreći o inicijativi za formiranje zajednice srpskih opština, on je kazao da PUPS posebno institira na poštovanju Rezolucije koju je usvojila Skupština Srbije, pa samim tim i na formiranju zajednice srpskih opština.

Socijalista Zvonimir Stević ukazuje da bi ukidanje pararelnih institucija bez formiranja novih napravio pravni vakum i dodatne problem za Srbe na Kosovu.

- Što se tiče formiranja zajednice opština to je obaveza svih organa na Kosovu, a pre svega vlade i Ministarstva pravde, a na osnovu Rezolucije koja je usvojena u Skupštini - rekao je Stević, koji smatra bi takva zajednica bila prihvatljiva i za medjunarodnu zajednicu i albansku stranu.

I Stević poručuje da je Srbija, s obzirom na to šta je sve do sada uradila na evropskom putu, zaslužila da dobije datum početka pregovora.

Da je Srbija trebalo odavno da dobije datum za početak pregovora mišljenja je Petar Petrović iz JS, koji je siguran da će se u junu to i dogoditi.

Kada je u pitanju formiranje zajednice srpskih opština, Petrović navodi da bi ona za cilj imala poboljšanje položaja Srba južno od Ibra i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu.

Protiv ukidanja paralelnih institucija, je DSS, čija je poslanica Sanda Rašković Ivić istakla da bi suprotno značilo priznanje kosovske nezavisnosti. Rašković Ivić je formiranje novih srpskih institucija na Kosovu uporedila sa mirnom reintegracijom sremsko- baranjske oblasti u Hrvatsku 1997. i 1998. godine.

- Isto to se sada sprovodi, ali tragično je što u tome učestvuje naša vlada na čelu sa Dačićem - rekla je Rašković Ivić, koja je ponovila da je DSS protiv ulaska Srbije u EU.

Lider LDP Čedomir Jovanović poručuje da se ne mogu normalizovati odnosi Beograda i Prištine ukoliko kroz paralelne institucije na severu Beograd nastoji da zadrži svoje prisustvo na severu. Kada je u pitanju članstvo Srbije u EU, Jovanović je naveo da će to biti rezultat višegodišnjeg procesa u kojem će se Srbija suočiti sa brojnim problemima, od kojih su neki politički emotivni i teški kao Kosovo, a neki birokratski, ali jednako opterećuju u tom poslu.

- Bez Kosova pred nama je 300 preporuka EK na koje nismo odgovorili. Ne bih vezivao i stavljao znak jednakosti izmedju rešavanja kosovskog problema i članstva u EU, ali je potreba nas u Srbiji da živimo u miru. Živeli smo 30 godina u haosu, u sukobima, proglašenim i neproglašenim ratovima i stigli do najnesrećnijeg društva - naveo je Jovanović.

SPO-DHSS podržava napore Srbije i premijera Ivice Dačića da se u pregovorima u Briselu pronadju zadovoljavajuća rešenja za obe strane i da to pomogne da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU.

Srbija je, kako smatra poslanik tog kluba Aleksandar Čotrić, i po pitanju rešavanja kosovskog problema i evropskih integracija na dobrom putu i trebalo bi da nastavi da ide u tom pravcu i pored pokušaja kako je rekao “kvazipatriotskih” snaga da tu orijentaciju ometu.

Povezane vesti: Vladajuća koalicija pozvala na političko jedinstvo o KiM
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Ivica Dačić,   Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Stević: Nema gašenja srpskih institucija na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2013, 14:12

BEOGRAD -..Poslanik SPS Zvonimir Stević izjavio je danas da nema gašenja srpskih institucija na Kosovu dok se ne nađe sveobuhvatno rešenje o formiranju zajednice srpskih opština..."Nema gašenja institucija do izbora novih, odnosno donošenja ustavnog zakona o formiranju zajednice srpskih opština...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.