Poslanici: Advokati moraju na Akademiju!

Izvor: S media, 04.Apr.2011, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici: Advokati moraju na Akademiju!

U Skupštini Srbije sutra će biti nastavljeno prolećno zasedanje, a poslanici će na novoj sednici, koja je započeta prošlog četvrtka, razmatrati set pravosudnih i finansijskih zakona.

Na dnevnom redu nove, treće sednice prolećnog zasedanja, nalazi se 19 zakonskih predloga i drugih akata, a parlamentarci će među prvima razmotriti set pravosudnih zakona.

Obavezna Advokatska akademija

Set pravosudnih zakona, o kojima će poslanici raspravljati >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od sutra, doneće niz novina u toj oblasti, od toga da će advokati morati da prođu dodatno obrazovanje za obavljanje te delatnosti, uvođenja institucije privatnih izvršitelja i notara, do toga da će zatvorski i sudski stražari moći da nose službeno oružje i izvan radnog vremana.

Parlamentarci će u paketu razmatrati zakonske predloge o advokaturi, o javnom beležništvu, o izvršenju i o obezbeđenju, kao i izmene Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Vlada i ministarstva da rade efikasnije

File: Otvorimo zajedno vrata Evrope (VIDEO)

Opozicija kritikuje zakon o sportu

Vlada Srbije predložila je republičkom parlamentu da po hitnom postupku usvoji Predlog zakona o advokaturi, koji, između ostalog, predviđa obavezu advokata da prođu dodatno obrazovanje kako bi mogli da obavljaju tu delatnost.

Advokati će pored završenog Pravnog fakulteta morati da pohađaju i Advokatsku akademiju, a pored položenog pravosudnog ispita moraće da polože i advokatski ispit, koji će biti uslov za upis u imenik advokata.

Posebnu novinu predstavljaju uslovi za upis advokata stranog državljanina, koji se može upisati u imenik advokata u Srbiji ako se bavi advokaturom u matičnoj državi i ako, u zavisnosti od vrste upisa, ispunjava druge propisane uslove.

Privatni izvršitelji i notari

Predlog zakona o izvršenju i obezbeđenju uvodi instituciju privatnih izvršitelja koji mogu od sudova da preuzmu deo poslova iz postupka prinudnog izvršenja i tako ih rasterete.

Privatni izvršitelji će imati zadatak da u što kraćem roku izvrše sudsku presudu, a predviđeni su strogi uslovi za bavljenje tom profesijom, pa će tako zainteresovani za tu profesiju morati da imaju završen Pravni fakultet, položen pravosudni ispit i pet godina radnog staža.

Međutim, porodični odnosi ili postupci vraćanja zaposlenog na rad, upis u javnu knjigu i druge radnje koje može da učini samo treće lice, i dalje će isključivo ostati u postupku sudskog izvršenja.

Rad privatnih izvršitelja kontrolisaće izvršni sudija koji sprovodi izvršni postupak, komora izvršitelja i ministar pravde.

Predložena zakonska rešenja o javnom beležništvu uvode institut notara u pravni sistem Srbije, koji bi trebalo da doprinesu rasterećenju i efikasnosti sudova, kao i povećanju pravne siguranosti građana.

Uspostavljanjem notara građani će overe potpisa, ugovora, čuvanje novca, hartija od vrednosti i čitav niz drugih poslova koje su do sada obavljali u sudovima obavljati u notarskim kancelarijama, koje će izdavati javne isprave sa istom pravnom snagom kao što su do sada bile sudske isprave.

Obezbeđenje dobija službene pse

Zatvorski i sudski stražari će moći da nose službeno oružje i izvan radnog vremana, radi lične bezbednosti, ukoliko im to odobri direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, predviđeno je predloženim izmenama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Predloženo je i da Služba obezbeđenja može da bude opremljena službenim psima, koje će koristiti za pronalaženje opojnih droga ili psihoaktivnih supstanci i eksplozivnih sredstava ili naprava kod osuđenika.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Set pravosudnih zakona predviđa niz novina u toj oblasti

Izvor: TvojPortal.com, 04.Apr.2011

 . (press) Set pravosudnih zakona, o kojima će poslanici raspravljati od sutra, doneće niz novina u toj oblasti, od toga da će advokati morati da prođu dodatno obrazovanje za obavljanje te delatnosti, uvođenja institucije privatnih izvršitelja i notara, do toga da će zatvorski i sudski stražari...

Nastavak na TvojPortal.com...

Završena rasprava o setu pravosudnih zakona

Izvor: S media, 05.Apr.2011, 02:09

Skupština Srbije završila je načelno razmatranje seta pravosudnih zakona, a rad će nastaviti sutra pretresom seta finansijskih zakona. ..Izveštaj Venecijanske komisije o nacrtu izmena Zakona o izboru narodnih poslanika kao i dalja reforma pravosudja, bile su danas glavne teme u republičkom parlamentu....

Nastavak na S media...

Poslanici nastavljaju rad, na dnevnom redu pravosuđe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2011

BEOGRAD -..U Skupštini Srbije danas će biti nastavljeno prolećno zasedanje, a poslanici će na novoj sednici, koja je započeta prošlog četvrtka, razmatrati set pravosudnih i finansijskih zakona...Na dnevnom redu nove, treće sednice prolećnog zasedanja, nalazi se 19 zakonskih predloga i drugih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.