Popović: Što jače povezati Beograd i Prištinu

Izvor: Blic, 26.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Što jače povezati Beograd i Prištinu

Što jače veze Beograda i Prištine u svim domenima, a posebno u ekonomiji, jedini su način da Kosovo krene ekonomski napred, izjavio je jutros šef ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju Nenad Popović.



Popović, koji je napisao i knjigu "Otvoreno o ekonomiji Kosova i Metohije", podsetio je u izjavi RTS-u da je Kosovo u proteklom periodu imalo najveći razvoj ekonomije baš u periodu kada su integrativne veze sa Srbijom bile najjače - od 1954. do 1974. godine. Na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o izjavi novog šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera da svoju ulogu na Kosovu vidi u uspostavljanju čvršćih odnosa Beograda i Prištine, Popović je odgovorio da su potrebni čvršći odnosi, ali isključivo na bazi Rezolucije SB UN 1244 i međunarodnog prava, jer Kosovo je integralni deo Srbije, bez obzira na to što je proglašena lažna nezavisnost.

On je precizirao da je zvanična trgovina između centralnog dela Srbije i južne pokrajine oko 150 miliona evra, a nezvanična, prema procenama, oko 500 miliona evra.

Popović je ukazao i na probleme u poslednjih nekoliko godina, od dolaska UNMIK-a da upravlja ekonomijom Kosova i Metohije, jer je UNMIK pokušao zajedno sa Albancima da ekonomski odvoji Kosovo od Srbije. On je naveo da Kosovo ima najniži bruto društveni proizvod - 1.200 dolara po glavi stanovnika - u Evropi, da je nezaposlenost oko 60 odsto, a isključenja struje redovna.

Popović je rekao da Srbi na Kosovu žive u najgorim uslovima, jer im nije osigurana bezbednost i imaju velike ekonomske probleme, ali da ni Albanci ne žive mnogo bolje, osim onih koji se bave nekom "sivom ekonomijom" ili kriminalom. On je podsetio da je Kosovo centar trgovine narktocima i oružjem i da je ta nelegalna ekonomija mnogo jača nego zvanična, a privreda stoji i nema nikakvog rasta ekonomije.

Zaštita ekonomskih interesa Srbije je jedna od primarnih stvari kojom svaka buduća vlada Srbije mora da se bavi, rekao je Popović, ocenjujući da bi Kosovo, koje ima odličan energetski potencijal, moglo biti energetski gigant u regionu.

Srbija mora da insistira kod međunarodne zajednice da svoja ekonomska prava i svoju imovinu na Kosovu i Metohiji zaštiti i povrati, naglasio je on, ističući da privatizacije na Kosovu Beograd apsolutno ne kontroliše i da je prodato oko 300 preduzeća. Na pitanje koliki je onda gubitak, Popović je odgovorio da je oko 400 miliona evra na računu kosovske poverilačke agencije i da je reč o nezakonitoj privatizaciji. Popović je ukazao i na jednu dobru stvar u tome, a to je da taj novac nije potrošen, nego se i dalje nalazi na računu UNMIK-a, kosovske poverilačke agencije, da ta sredstva nisu iskorišćena i da Srbija ima puno pravo da traži od UN da joj ona budu vraćena, odnosno da se dodeli pravim vlasnicima. Pravi vlasnik je bio Fond za razvoj Srbije, neke druge institucije, ili fizička lica, ili preduzeća iz Srbije, dodao je on.

Popović smatra da je moguća privatizacija Elektroprivrede Kosova i Metohije i da je u narednih nekoliko godina potrebna velika diplomatska akcija, pošto je vlasnik te elektroprivrede u stvari Elektroprivreda Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.