Izvor: B92, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo o zakonima o poljoprivredi

Beograd -- Sednica Skupštine Srbije na kojoj je ponovo otvorena rasprava o predlogu Zakona o veterini, danas je odlagana dva puta.

Razlog kašnjenja su bili razgovori poslanika SPS-a sa ministarkom poljoprivrede Ivanom Dulić.Marković. Socijalisti su pre 15 dana bili protiv zakona o veterinarstvu u skladu sa ranijom najavom da će glasati protiv svih zakona koje ona bude predlagala.

Socijalisti ministarki ne mogu da zaborave kada je pre nekoliko meseci sa skupštinske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govornice rekla da se u hladnjačama sada vozi voće, a da su u vreme vlasti SPS-a prevoženi leševi.

Poslanici SPS-a koji podržavaju manjinsku vladu Vojislava Koštunice traže da svi zakoni pre upućivanja u skupštinsku proceduru budu obrazloženi poslaničkom klubu SPS-a, kako bi oni na vreme mogli da daju sugestije i primedbe.

U slučaju ovog izuzetno značajnog zakona za pregovore sa EU, problem je i taj što je iz oblasti ministarke poljoprivrede. Socijalisti još uvek pamte reči Ivane Dulić Marković koja je pre nekoliko meseci sa skupštinske govornice rekl da su u vreme vlasti SPS-a hladnajače služile za prevoz leševa: "Rasprava o zakonima treba da bude rasprava o zakonima i da svako mora da kontoliše svoje emocije i da raspravu o zakonu ne koristi za političku raspravu. Političke rasprave su na drugim mestima, ovako javno i na televiziji i nije ni potreba valjda da mi usaglašavamo političke stavove sa G 17. Ne bih ni voleo da politički stavovi SPS i G 17 budu isti", kaže generalni sekretar socijalsita Zoran Anđelković.

Ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković rekla je da socijalisti od nje nisu tražili izvinjenje, a da je danas ispravila propust koji je učinila kada poslaničkoj grupi SPS-a nije predstavila zakone o veterini: "Bio je dogovor sa vladom da se svi zakoni koji idu u proceduru predstave poslaničkim klubovima. Ja sam na neki način preskočila tu proceduru prošli put i eto sada sam ispravila to dakle predstavili smo zakone".

Reč je zakonima koji bi trebalo da urede sistem veterinarske službe kako bi bila uspostavljena bolja kontrola celog lanca proizvodnje hrane životinjskog porekla. Uz to trebalo bi i da olakšaju da poljoprivredni proizvodi brže stignu na tržište, a da građani kupuju bezbednu i ispravnu hranu.

Inače, na zakonu o veterini bazira se oko 30 posto zakona koje Srbija treba da usvoji i usaglasi sa evropskim standardima.

Kako je ulazak u EU nacionalni interes, na pitnje zašto se poslanici DS-a stranke danas nisu vratili u salu, portparol DS-a Đorđe Todorović odgovara: " Naravno, zakoni su stvar od nacionalnog interesa, zakoni su veoma bitni za funkcionisanje države ali je isto tako bitno i da postoji legitimitet institucija države pre svega narodne skupštine koja je apsolutno delegitimizovana i obesmišljena krađom mandata i kršenjem zakona koji se desio u slučaju Omeragića i Džudževića". Socijalsiti kažu da još uvek nisu odlučili da li će podržati zakone o veterini, ali da će oni ipak biti usvojeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.