Izvor: B92, 05.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo o pritvoru vicekonzula

Beograd -- Drugi opštinski sud u Beogradu ukinuo je rešenje o određivanju pritvora bivšem vicekonzulu Srbije u Njujorku Igoru Miloševiću.

Međutim, odlukom nije ukinut i sam pritvor, već je, po žalbi Miloševićevog advokata, predmet vraćen istražnom sudiji na ponovno odlučivanje.

Miloševićev branilac Milan Zindović rekao je da je veće ukinulo rešenje zato što istražni sudija u tom aktu nije jasno obrazložio koje su to "osobite okolnosti" koje ukazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi boravkom na slobodi u toku istrage Milošević uticao na svedoke, odnosno koje ukazuju na opasnost od bekstva.

Zindović je ukazao da će istražni sudija ponovno odlučivati o predlogu tužilaštva da se Miloševiću odredi pritvor i naveo da će i na to rešenje imati pravo žalbe.

Istražni sudija Drugog opštinskog suda u Beogradu odredio je juče rano ujutru pritvor do 30 dana Miloševiću i pokrenuo istragu protiv njega zbog sumnje da je Miladinu Kovačeviću, kome su američke vlasti oduzele pasoš, izdao privremenu putnu dozvolu.

Istražni sudija saslušao je Miloševića i doneo rešenja o sprovođenju istrage i određivanju pritvora protiv Miloševića zbog sumnje da je izvršio krivična dela zloupotrebe službenog položaja u sticaju sa krivičnim delom falsifikovanja sluzbene isprave.

Protiv Miloševića je ranije pokrenut disciplinski postupak u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i on je opozvan sa funkcije vicekonzula.

Za Kovačevićem, koji je sa tom putnom ispravom prešao u Srbiju, izdata je međunarodna poternica Interpola, jer ga američke vlasti traže zato što je u jednom studentskom baru u Bingamtonu, tokom tuče naneo teške telesne povrede Brajanu Štajnhaueru, 4. maja ove godine.

Kovačević je uhapšen posle tuče i oduzet mu je pasoš, kako ne bi mogao da napusti SAD, ali je njegova majka platila kauciju od 100.000 dolara.

Po izlasku iz pritvora, Kovačević je sa privremenom putnom ispravom koju mu je izdao konzulat Srbije u Njujorku napustio SAD i vratio se u Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.