Ponosni na crnogorsko državljanstvo

Izvor: S media, 02.Jul.2010, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponosni na crnogorsko državljanstvo

Više od 70 posto građana Crne Gore je ponosno na činjenicu što su državljani te zemlje, dok je više od 41 posto izjavilo da govori srpskim jezikom, a crnogorskim 38,2 posto, pokazalo je istraživanje podgoričkog Centra za demokratiju i ljudska prava (CEFEM), rađeno za potrebe Matice crnogorske.

Za 45,2 odsto učesnika u istraživanju, u redu je to što je crnogorski službeni jezik u Crnoj Gori, dok gotovo četvrtina anketiranih smatra da to nije u redu i da ga treba zvati >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << srpski.

Istraživanje je sprovedeno od 4. do 14. juna na uzorku od 1001 ispitanika iz svih crnogorskih opština.

Odgovarajući na pitanje, šta znači biti Crnogorac, gotovo 78 podsto ispitanika je kazalo da to znači poštovati političke institucije i zakone Crne Gore, dok je 71,5 odgovorilo da je to imati crnogorsko porijeklo.

Prema ovom istraživanju, više od 62 posto anketiranih ima pozitivan stav o grbu, isto toliko o himni, a jedan postotak manje o zastavi.

Matica crnogorska je saopštila da će kompletno istraživanje objaviti u narednom broju časopisa Matica, koji bi trebalo da bude objavljen na jesen.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.