Pomirenje demokrata i socijalista

Izvor: Politika, 18.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomirenje demokrata i socijalista

Potpisivanje deklaracije između DS-a i SPS-a korak ka nacionalnom pomirenju, ali i poruka međunarodnoj zajednici da je Srbija ušla u novu političku eru

Lideri Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije Boris Tadić i Ivica Dačić potpisali su deklaraciju o političkom pomirenju, ocenivši je kao istorijski dokument.

U sedište Demokratske stranke Tadić i Dačić su pozvali i ostale političke stranke u Srbiji kojima je stalo do napretka da se okupe oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nacionalne platforme. Prema njihovim rečima, prenosi Tanjug, deklaracija ima istorijski značaj jer, kako kažu, tim dokumentom žele da stave tačku na višedecenijsku politiku sukoba u Srbiji i da se ujedine oko ciljeva koji su važni za sve građane.

Lider DS-a i predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da taj politički sporazum mogu da podrže sve stranke koje žele bolju budućnost za građane Srbije i istovremeni nastavak evropskih integracija i diplomatske borbe za očuvanje Kosova i Metohije.

Potpisivanje ove deklaracije je, javlja Beta, prema Tadićevim rečima, korak ka nacionalnom pomirenju, ali i poruka međunarodnoj zajednici da je Srbija za sobom ostavila vreme konflikata i konfrontacija i ušla u novu političku eru.

Deklaracija je posvećena i budućnosti i prošlosti jer su sukobi u prošlosti bili takvi da su pretili da razgrade zemlju i mi želimo da stavimo tačku na politiku stalnih konfrontacija i sukoba”, rekao je Tadić.

„Nikada nisam govorio da ovaj potpis sam po sebi znači nacionalno pomirenje, naša pretenzija nije da preuzmemo odgovornost za čitavo društvo, ali pozivamo i sve ostale stranke da se objedine oko ovih zajedničkih ciljeva”, rekao je Tadić.

Potpisivanje deklaracije o pomirenju DS-a i SPS-a, međutim, prema Tadićevim rečima, ima istorijski značaj i daleko prevazilazi značaj jednog međupartijskog dogovora.

„Ovo je jedan svečan čin koji oblikuje vrednosti ideje i našu političku nameru u budućnosti. Mi ovim pokazujemo da želimo da otvorimo put za druge kako bi političko pomirenje obezbedilo i nacionalno pomirenje”, kazao je Tadić.

Predsednik SPS-a i zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da samo snažna Srbija, u kojoj je ostvarena politička stabilnost, može da sačuva nacionalne interese, pristupi EU i obezbedi ekonomski razvoj.

„Mire se narodi, države, ljudi, članovi porodica, ovo nije medijski i politički spektakl. Ako smo na zajedničkom poslu, ne treba više da gledamo samo u prošlost, već da iz nje izvlačimo najbolje kako bi Srbija imala bolju budućnost”, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da u Srbiji postoji veliki broj stranaka koje iz uskopartijskih interesa ne žele da učestvuju u ostvarivanju programa koji je u opštem interesu građana Srbije.

Dačić je podsetio da je u političkom smislu bilo teško formirati sadašnju vladu jer su dve stranke bile simbol vlasti pre i posle 5. oktobra 2000. godine i da je današnjom deklaracijom taj simbolički antagonizam i formalno prevaziđen.

Prema njegovim rečima, da je SPS formirala vladu sa DSS-om i SRS-om Srbija danas ne bi imala vladu i ne bi išla ka EU.

Potpisivanje ovog dokumenta najavljeno je letos, posle sastanka na Andrićevom vencu, kada su demokrate i socijalisti i zvanično najavili da ulaze u pregovore za formiranje vlade.

Tadić je ponovo dematovao spekulacije u javnosti da se sa potpisivanjem odugovlačilo zbog podele funkcija i pozvao da se ne traži u svemu skrivena namera.

Lider demokrata tvrdi da je dogovor dve stranke pomogao srpskoj ekonomiji.

U dokumentu, čiji su autori savetnik predsednika Srbije Trivo Inđić i funkcioner SPS-a Petar Škundrić, kao strateški ciljevi za koje se zalažu dve stranke, između ostalih, navedeni su: državno jedinstvo i suverenitet, evropske integracije, socijalna sigurnost građana i borba za povećanje nataliteta.

Tadić je ocenio da potpisivanje ovog dokumeta ne smeta ostalim kolegama iz vladajuće koalicije.

Na potpisivanju dokumenta, Ivici Dačiću društvo su pravile stranačke kolege – Slavica Đukić-Dejanović, Žarko Obradović, Dušan Bajatović, Petar Škundrić i Branko Ružić, koje su u ime demokrata dočekali Bojan Pajtić, Marko Đurišić, Dragan Šutanovac i Dušan Petrović.

G. B.

--------------------------------------------------------------------------

Opozicija nije iznenađena

Predstavnici opozicionih stranaka u srpskom parlamentu, sudeći po reakcijama, nisu bili iznenađeni potpisivanjem deklaracije o pomirenju DS-a i SPS-a i uglavnom su isticali da je do pomirenja došlo kad je formirana vlast.

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, rekao je da je „jasno da su se te dve stranke pomirile mnogo pre deklaracije, onog trenutka kada su se dogovorile o podeli vlasti, tako da nam ta vrsta pozorišta nije potrebna”.

Za Gordanu Pop Lazić, zamenika šefa poslaničke grupe SRS-a, ovaj čin „predstavlja ponovno pomirenje onih koji su se razdvojili na Osmoj sednici”. Ona je dodala: „Mi ne vidimo razliku između SPS-a i DS-a”.

Velimir Ilić, lider Nove Srbije, kaže da je „ova deklaracija čudan dokument i neka ga potpišu i ozvaniče ono što rade mesecima, nemam ništa protiv, ali ne znam kako će to neke demokrate to da prihvate”.

Za Miroslava Petrovića (DSS), „deklaracija je marketinški balon, koji DS i SPS serviraju građanima”. On je novinarima u srpskom parlamentu rekao „da će se vrlo brzo pokazati da je to potpuno neiskrena i promašena priča”.

M. Č.

[objavljeno: 19/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.