Položaj manjina na Kosovu se pogoršava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2009, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položaj manjina na Kosovu se pogoršava

BEČ - Velika nezaposlenost i široko rasprostranjeno siromaštvo predstavljaju „ bombu koja otkucava" na Kosovu, a od proglašanje nezavisnosti situacija manjina se još pogoršala, ocenjuje se u novom izveštaju "Fridrih Ebert Fondacije" (FES) predstavljene sinoć u Beču.

FES ističe da je Kosovo, dve godine po proglašenju nezavisnosti, nedovršena država, sa samo ograničenim suverenitetom i de fakto podeljena, i za misiju EU (Euleks) kaže se da je postigla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo „male uspehe".

"Bilans uspeha Euleks je do sada 'samo jako malo zadovoljavajući", rekli su austrijski politolozi Vedran Džihić i Helmut Kramer predstavljajući svoju studiju.Euleks je, kako su naveli, "u suštini nastavio dosadašnju neuspelu politiku UNMIK-a".

Podela zemlje

Policijska, pravosudna i carinska misija EU do sada nije uspela ništa da uradi protiv de fakto podele zemlje, niti je uticala na poboljsanje ekonomske i socijalne situacije, odnosno delovala efektivno protiv korupcije i organizovanog kriminala, kritika je eksperata.

Krivicu za ograničeni uspeh UNMIK i Euleks-a snosne, prema Džihiću i Krameru, međunarodni službenici, jer su "internacionalci" svojom privilegovanim položajem, kao i umešanošću u slučajeve korupcije, izgubili funkciju uzora.

Autori studije Fondacije konstatuju da nema napretka ni u oblasti manjina, jer se situacija etničkih manjina u zemlji od proglašenja nezavisnosti Kosova dalje pogoršala. Koncentracijom međunarodne zajednice na konflikt Srba i Albanaca zapostavljena je teška situacija ostalih manjina čiji pripadnici još žive delimično u izbegličkim kampovima.

"Jedino profitabilna ekonomska oblast na Kosovu, u kojoj postoji saradnja Albanaca i Srba, čini se jeste organizovani kriminal", zaključak je autora studije koji ističu da kriminalne bande na Balkanu kontrolišu trgovinu heorinom u Evropi, a da je takođe lukrativan šverc cigareta i benzina, kao i ljudima.

Standard života

U ostalim oblastima privrede FES konstatuje da je stanje katastrofalno, te ukazuje da je standard života na Kosovu daleko niži nego u susednim zemljama, i da gotovo 40 odsto stanovništva Kosova živi u siromaštvu.

Autori studija zahtevaju od EU da svoju politiku prema Kosovu razmotre i značajno promene.Pre svega mora, kako se navodi u studiji, Prištini biti ponuđena evropska perspektiva kako bi se razvoj zemlje pospešio.

Šef policijske jedinice Euleks Dominik Orsini negirao je neuspeh ove misije na Kosovu. On je ocenio da je godinu dana od uspostavljanja misije prerano reći da je misija doživela neuspeh.Orsini je kazao da je potrebno vreme da se ostvare ciljevi misije.

I bivši zamenik izaslanika UN za pregovore o Kosovu Alber Roan branio je međunarodno prisustvo kritikujući nedostatak jedinstva među kosovskim političarima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.