Izvor: Glas javnosti, 05.Jun.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika - ukratko...

Lider OVK ministar?

 PRIŠTINA - Demokratska partija Kosova predložiće za ministra odbrane Azema Sulju - jednog od osnivača bivše Oslobodilačke vojske Kosova i visokog funkcionera te partije, piše prištinski dnevnik Ekspres, a prenosi Beta.

Kako saznaje taj list, on će biti imenovan pre 15. juna, kada na snagu stupa novi Ustav kojim je predviđeno da Kosovo, osim dosadašnjih ministarstava, ima i ministarstva odbrane i spoljnih poslova. Dnevnik u rukovodstvu stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nije uspeo da dobije potvrdu te vesti.

.

Rasprava o nestalima

 BEOGRAD - Potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Miloš Aligrudić najavio je da će PSSE na jesen ili najkasnije u januaru sledeće godine razmatrati problem nestalih na Kosovu. Aligrudić, koji je dva dana boravio na Kosovu i Metohiji gde se sastao sa porodicama nestalih Srba i drugih nealbanaca, rekao je agenciji Beta da očekuje da će raspravom o nestalim Srbima biti izvršen pritisak na međunarodne predstavnike u pokrajini da pomognu porodicama nestalih.

Ban nudi kompromis

 PRIŠTINA - Postoji mogućnost da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Đi-mun ponuditi kompromis Srbiji za međunarodno prisustvo na Kosovu posle 15. juna, a koje će osigurati Vladi Srbije partnerstvo sa misijom UN na Kosovu, prenose mediji u Prištini, javlja Fonet. Pozivajući se na anonimne izvore mediji pišu da se očekuje da će Ban poslati pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću kojem nudi partnerstvo Vlade Srbije i Unmika u različitom oblastima na Kosovu, što je vlada u Beogradu tražila preko ministra za Kosovo Slobodana Samardžića.

I Srbija i Kosovo u EU

 BRISEL - Evropska unija je „dirigovala proces“ koji je doveo do nezavisnosti Kosova i njen cilj sada je da i Srbija i Kosovo postanu punopravne članice Unije, navela je predsedavajuća Delegacije za jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Doris Pak u autorskom tekstu u žurnalu Jurops Vorld, javlja Fonet.

Prvo Srbija

 MOSKVA - Francuski državni sekretar za evropske poslove Žan Pjer Žuje izjavio je, u intervjuu ruskoj Nezavisimoj gazeti, da će Srbija „ako prihvate odgovarajuća rešenja, očigledno ući u Evropsku uniju pre Kosova“, javlja Fonet. Odgovarajući na pitanje novinara o francuskom priznavanju nezavisnosti, Žuje je izjavio da je u interesu „Evrope stabilizacija Balkana“.

- Mi smo uzeli u obzir faktičku situaciju, koja traje tokom 10 godina i činjenicu da je Kosovo želelo da se odvoji od Srbije, rekao je Žuje.

Dramatične promene

 PRIŠTINA - Portparol Unmika Aleksandar Ivanko izjavio je danas da će posle 15. juna situacija na Kosovu „biti dramatično promenjena“, ne precizirajući koje će promene nastupiti kada tog datuma na snagu stupi Ustav Kosova.

Skupština 16. juna

 NOVI SAD - Predsednik Skupštine Novog Sada Zoran Vučević rekao je juče da je konstitutivnu sednicu novog saziva gradskog parlamenta zakazao za 16. jun u 10 sati, javlja Beta. Vučević je novinarima rekao da je strankama koje imaju odbornike u novom sazivu predložio više datuma za sednicu i da je 16. jun bio prihvatljiv za sve.

Najveća odgovornost

 BRISEL - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je juče da Srbija ima najveću odgovornost, ne samo za sebe i svoju budućnost u EU, već i za budućnost celog regiona, prenosi Fonet.

- Jer, kada Srbija krene, sa svim svojim kapacitetima, da kao svetionik utiče na ceo region, onda sve ide dobro, ali kada Srbija zatvori prozore, ta pomrčina utiče na sve direktne i indirektne susede u regionu , rekao je Kacin.

Jedinstvena prilika

 VAŠINGTON - Saradnik Karnegijevog saveta za međunarodne odnose i etička pitanja i bivši britanski diplomata Džonatan Klark izjavio je da SAD i EU nastoje da u ovom momentu pomognu Srbiji i da su na njenoj strani, nadajući se da će vlada koju Beograd formira biti otvorena za tu saradnju, javlja Beta.

- Brisel je već sa Beogradom potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i nagovestio vizne olakšice, kao znak da su crni dani iza nas i u nadi da će Srbija uzvratiti na ta nastojanja, rekao je Klark.

Završiće obaveze

 BEOGRAD/NIŠ- Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom u Hagu Rasim LJajić ocenio je da će buduća proevropska demokratska vlada u Srbiji „završiti hašku priču i skinuti taj balast sa leđa Srbije“, javlja Beta.

Povodom sednice Saveta bezbednosti o radu Tribunala u Hagu, gde će predstavnici haškog tužilaštva i suda predstaviti izveštaje, LJajić je kazao da nije tačno da samo od političke volje Beograda zavisi da li će haški optuženici biti izručeni.

- I naš interes je da se oni što pre nađu u Hagu, ali nažalost oni nisu locirani, rekao je on.

Lončar sa Konuzinom

 BEOGRAD - Poštovanje međunarodnog prava i principijelna podrška Rusije, u cilju očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije od istorijskog je značaja za našu zemlju, istakao je danas ministar prosvete Zoran Lončar u razgovoru sa novim ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksejom Konuzinom, javlja Tanjug.

Odložene demonstracije

 ČAGLAVICA - Demonstracije koje su za danas medijski najavili veterani Oslobodilačke vojske Kosova, sa Abduljom Muškoljajem na čelu zbog odluke šefa Unmika Joakima Rikera da opštinske vlasti vrate imanje manastiru Visoki Dečani, odložene, saznaje KIM radio, a prenosi Fonet. Portparol KPS za region Peći Zećir Keljmendi rekao je da policija nema informacije o održavanju protesta.

„Mi smo jutros imali sastanak i niko nije rekao da će se održati demonstracije“, objasnio je on.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.