Izvor: B92, 11.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija i inspekcija sprečili postavljanje šatora

Beograd -- Pripadnici policije sprečili su u sredu rukovodstvo Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost", koji štrajkuje zahtevajući povećanje plata, da nastavi sa postavljanjem šatora - improvizovane bolnice u parku preko puta ministarstva zdravlja. Komunalna inspekcija, čiji predstavnik je izvršio uviđaj i predočio članovima sindikata da je zabranjeno postavljanje šatora na zelenoj površini, trebalo bi da odluči da li će već podignuti šator ukloniti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz beogradskog parka "Manjež". Predviđeno je da učesnici protesta u šatorima građanima mere krvni pritisak i daju lekarske savete.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Zoran Ilić rekao je da sindikat traži izmenu koeficijenata za decembar i povećanja zarada zaposlenih u zdravstvu za 2003. godinu od 11 do 13 odsto: "Ovo je već stvar principa, više nije ni stvar štrajka. Vlada nudi 2% za 2003. godinu, mi tražimo 11%, jer je 9% planirana inflacija. Ostale zahteve su obećali za 17. decembar, to su izmene i dopune kolektivnog ugovora za zdravstvenu delatnost, kolektivno osiguranje za sve zaposlene u zdravstvu, ne samo za sindikalce".

Predsednik Ujedinjenih Granskih Sindikata Nezavisnost Branislav Čanak naglasio je da su zahtevi okupljenih radnika potpuno opravdani, jer zdravstvo u Srbiji nema osnovnih uslova za pružanje usluga: "Mislim da je ovo vrlo ozbiljna stvar zato što su zdravstvo i prosveta pogotovo u tranzicionim zemljama vrlo važni momenti, jer od toga kako se sačuvaju te funkcije društva, zavisi kako će posle tranzicija da se razvija. Ovo što traže kolege treba posmatrati iz ugla građana. Oni traže plate, ali i uslove za rad, jer su to i uslovi za korišćenje zdravstvenih usluga".

Uprkos hladnom vremenu i niskim temperaturama, okupljeni radnici su se složili da je kampovanje ispred ministarstava zdravlja i finanasija jedini način da im se zahtevi ispune. Predstavnici sindikata su najavili da će u toku dana odneti pismo poslanicima Socijalističke narodne partije, Socijalističke partije Srbije i JUL-a u Skupštini Jugoslavije i zatražiti skidanje imuniteta bivšem ministru zdravlja Milovanu Bojiću. Osim toga, oni su najavili da će dostaviti pismo i predsednici Skupštine Srbije Nataši Mićić i poslanicima DOS-a i DSS-a u republičkom parlamentu, sa zahtevom "da pre donošenja budžeta za narednu godinu razmisle da li će zaposleni u zdravstvu biti zadovoljni povećanjem zarada od dva posto".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.