Polemika Tadića i Beriše zbog Kosova

Izvor: Blic, 27.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polemika Tadića i Beriše zbog Kosova

Premijer Albanije Salji Beriša napustio je preksinoć crnomorski samit u Istanbulu nakon oštrog reagovanja predsednika Borisa Tadića na njegovo izlaganje o Kosovu, saznaje Beta.

Beriša je izneo stav da je Kosovo jedinstven slučaj i da treba da bude nezavisno i dodao da je Kosovo u jednom periodu „bilo i turski vilajet", optuživši Srbe da su od 1945. činili genocid nad Albancima na Kosovu. Na tu izjavu Tadić je oštro protestovao navodeći da se Albanija meša u unutrašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stvari Srbije.

Tadić je rekao da se Srbija „nikad neće odreći Kosova i Metohije".

„Veoma jasno skrećem pažnju svim državama da se prema procesu određivanja budućeg statusa Kosova i Metohije odnose sa visokim stepenom odgovornosti. Kosovo ne može biti jedinstven slučaj, jer se presedan ne može ni proglasiti, ni poreći, on se jednostavno dogodi i zato upozoravam da bi nezavisnost Kosmeta destabilizovala čitav crnomorski region, a i mnoge druge regione", rekao je on. Beriša je posle Tadićevog reagovanja napustio sastanak. Po završetku sastanka više učesnika prišlo je Tadiću čestitajući mu na „odbrani srpskog stava".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.