Izvor: B92, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pokušaj lažiranja upada na Kosovo"

Beograd -- Kfor je, po dojavi Vojske Srbije, sprečio lažiranje upada VS na Kosovo, kaže general-potpukovnik Mladen Ćirković.

"Dostavljamo Kforu informacije, oni ih proveravaju. Tako su nedavno, po našoj dojavi, u okolini Kosovske Kamenice zaplenili izvesnu količinu uniformi Vojske Jugoslavije", rekao je Ćirković, za list "Politika". "Prema našim podacima, jedna od paravojnih grupa nameravala je da inscenira navodni upad VS na Kosovo i Metohiju", kazao je on.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
General Ćirković kaže da postoje operativne informacije da se planiraju i incidenti oko Bujanovca, Preševa i uz granicu prema Makedoniji i da VS neće tolerisati izazivanje sukoba na tom području.

Vojska Srbije je predstavnicima Kfora poručila da očekuje da će međunarodne snage koje predvodi NATO, a, u skladu sa mandatom UN, zaštititi srpsko i drugo nealbansko stanovništvo na Kosovu ako dođe do nasilja tokom procesa rešavanja statusa pokrajine.

Predstavnici Kfora pružili su kolegama iz VS uveravanja da je njihovih 16.000 vojnika spremno da zaštite građane Kosova u slučaju da njihova bezbednost bude ugrožena.

"Jasno smo rekli da je neprihvatljivo da se ponovi nasilje, poput onog od 17. marta 2004. godine. Predstavnici Kfora su nam odgovorili da se takvo stradanje neće ponoviti, da su izvukli dobru pouku iz tih događaja i da su spremni da odgovore na sve izazove koji se mogu pojaviti na Kosovu i Metohiji. Imaju dovoljno kvalitetnih jedinica za suzbijanje nemira, a nedavno su u pokrajinu prebačene nove jedinice iz Francuske i Irske", rekao je Ćirković.

On je dodao da, "ako su odlučni da zaštite stanovništvo, a na osnovu dosadašnje saradnje nema razloga da sumnjamo u njihovu iskrenost, oni će to i uraditi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.