Izvor: Blic, 20.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podeljeno mišljenje o mandataru nove vlade Srbije

Podeljeno mišljenje o mandataru nove vlade Srbije

BEOGRAD - Demokratskoj opoziciji Srbije poverenje na predstojerćim izborima za poslanike u republičkom paralmentu pokloniće oko 62.8 odsto birača od ukupnog biračkog tela. To je duplo više glasača od broja koji se za ovu koaliciju opredelio na septembarskim izborima kada je za DOS glasalo oko 32 odsto od ukupnog glasačkog tela, rezultati su istraživanja koje je od 10. do 12.decembra sproveo 'Strateški marketing' >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na teritoriji Srbije bez Kosova, a kojim je obuhvaćeno 2. 176 ispitanika iz 110 mesnih zajednica.

Prema procenama ove agencije pet miliona i šesto hiljada birača zna za koga bi glasalo, dok će svoje opredeljenje na izborima pokazati oko četiri i po miliona građana Srbije.

Izborni cenzus bi po ovom istraživanju trebalo sigurno da prođu DOS(62.8 odsto), SPS(12.7), SRS (6.8), dok SPO ne bi prošao cenzus sa 3.8 odsto onih koji bi se za njih opredelili. Ova stranka , prema ovom istraživanju, prošla bi cenzus samo u slučaju malog odziva birača na predstojećim izborima.

Od opredeljenih glasača svoj glas DOS-u bi dalo 76 procenata što bio bilo dovoljno za tročetvrtinsku većinu ove koalicije u republičkom parlamentu.

Kada je u pitanju pozitivno i negativno mišljene ispitanika o strankama u DOS, interesantan je podatak da o Demokratskoj stranci Srbije pozitivno mišljenje ima 68 odsto anketiranih, dok celokupnu koaliciju kao pozitivnu ocenjuje 57 odsto anketiranih. Posle njih slede, GSS sa 41 odsto, 'Nova Srbija' sa 37 i DS sa 34 odsto, dok su najlošije ocenjene stranke koje su izgubile septembraske izbore - JUL sa 79 odsto onih koji imaju negativno mišeljenje o ovoj stranci, SPS 70 odsto, SPO je negativno ocenilo 67.8 odsto ispitanih, a SRS 67.3.

Predsednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunicu pozitivno je ocenilo 77 odsto ispitanih, a za njim slede Mlađan Dinkić, Goran Svilanović i Miroljub Labus, dok je najlošije ocenjena Mira Marković o kojoj negativno mišljenje ima 80 odsto anketiranih.

Istraživanjem je obuhvaćeno i uporedno istraživanje o kretanju popularnosti lidera SPS, DS i DSS u periodu od juna do decembra ove godine.

Na prvom mestu je Koštunica sa 77.6 odsto onih koji ga pozitivno ocenjuju, ali je u decembru porastao na 10 odsto broj onih koji imaju negativan stav o predsedniku SRJ, dok Zoran Đinđić beleži stalan rast pozitivnog mišljenja koje sada iznosi 32 odsto. Slobodan Milošević od juna beleži konstantan pad, pa o njemu negativno mišeljenje ima 68.9 ispitanih.

Oko 48 odsto anketiranih smatra da Zoran Đinđić treba da bude premijer republičke vlade, od čega najviše navodi razlog a je to stav DOS, dok 51 odsto smatra da on ne bi trebalo da bude na čelu republičke vlade.

Da će izbori biti fer i demokratski smatra 66 odsto anketiranih.

Da će se koalicija DOS sačuvati i posle izbora smatra 27 odsto ispitanih, 20 smatra da će se podeliti na dva bloka - DSS i DS, 25 odsto smatra da će se podeliti na više blokova, dok 25.4 anketiranih smatra da će se sasvim raspasti. N. M. J.

Predsednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica o situaciji na jugu Srbije

Podeljeno mišljenje o mandataru nove vlade Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.