Počeo festival nauke u Prirodnjačkom centru Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2016, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo festival nauke u Prirodnjačkom centru Srbije

U Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu, danas je počeo dvodnevni Festival nauke pod nazivom "Proton".

Festival je otvorio predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je podsetio da je Svilajnac "prvi put domaćin ovakve naučne manifestacije, čime je pokazao da ima kapaciteta da pravi prvorazredne naučne događaje, što nije česta situacija u manjim opštinama".

"Izuzetno sam ponosan, jer su ovo rezultati našeg višegodišnjeg rada i truda", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Milanović i ocenio da je velika stvar okupiti ovako velike i značajne naučne institucije naše zemlje na jednom mestu.

Festival, dodao je, potvrđuje osnovnu funkciju i cilj Prirodnjačkog centra, a to je promovisanje naučnih sadržaja, približavanje različitih oblasti i široj publici, što je "Proton" i dokazao.

U toku trajanja festivala, pod nazivom "Na uzbudljivoj strani zakona", forenzičari MUP Srbije, predstaviće kako izgledaju uređaji i metode koje profesionalci koriste prilikom rasvetljavanja krivičnog dela, kako se izvodi DNK analiza, određuju vrste i poreklo traga, čemu služe foto roboti i zašto se koriste svetla u forenzici.

Gimnazijalci iz Niša, pod nazivom "Život biljke - naš vazduh", osvetliće "zašto su biljke baš zelene, šta rade danju, a šta noću", Klub studenata arheologije Filozofskog fakulteta Univerzitete u Beogradu, na temu "Prošlost koja otkriva tajne", govoriće kako zemlja čuva mnoge tajne "ali kada je reč o arheološkim nalazištima uz pomoć naučne rekonstrukcije mnoge drevne tajne uspešno ugledaju svetlost dana".

Studentski tim Mašinskog fakulteta, predstaviće "Drumsku strelu - prvu srpsku formulu", a učestvovaće i NAVAK - Nacionalna vozačka akademija i SAT media grup".

Prirodno matematički fakultet Univerzitete u Kragujevcu i individualni izlagači, na temu "Svet terarijuma", predstaviće živi svet tararijuma: zmije, pauke, guštere...

Na festivalu će učestovati i učenici Osnovnih i Srednjih škola Svilajnca "Experteen program", koji su obučeni za izvođenje zanimljivih ogleda iz fizike i hemije u okviru programa "Exper Teen".

U Prirodnjačkom centru rečeno je Tanjugu da je jedna od osnovnih uloga ove naučne ustanove, jedinstvene u regionu, promovisanje nauke i približavanje naučnih sadržaja široj publici na jedan moderan i inovativan način.

Sa tim ciljem, ističu, organizuje se i festival "Proton" koji će postati tradicija narednih godina.

Prirodnjački centar u Svilajncu otvoren je 29. juna prošle godine, izgrađen je po najvišim svetskim standardima a od otvaranja do sada posetilo ga je oko 33.000 ljudi.

Prirodnjački centar čine naučne postavke, prirodna bogatstva, prošlost naše planete, Dino park, radionice 3D bioskop... interaktivni sadržaji koji posetiocima, prvenstveno mladima, približavaju na moderan način, svet nauke i kulture.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počeo festival nauke u Prirodnjačkom centru Srbije

Izvor: Akter, 04.Mar.2016

U Pirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu, danas je počeo dvodnevni Festival nauke pod nazivom "Proton"..Festival je otvorio predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je podsetio da je Svilajnac "prvi put domaćin ovakve naučne manifestacije, čime je pokazao da ima kapaciteta da pravi...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.