Počeli pregovori SAD i Srbije o izručenju

Izvor: S media, 20.Maj.2010, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli pregovori SAD i Srbije o izručenju

Vlade Srbije i SAD počele su u Beogradu pregovore o zaključenju novog Ugovora o izručenju učinilaca najtežih krivičnih dela.

Prvi i, i danas važeći ugovor o izručenju izmedju vlada dve države, potpisan je još 25. oktobra 1901. godine, a danas je u Vladi Srbije počela prva runda pregovora o zaključenju novog.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je da postoji izuzetno dobra saradnja bezbednosnih institucija SAD i Srbije, istakavši >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da su u toku velike akcije kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i droge.

"Nije dovoljno da samo bezbednosne institucije i policije saradjuju, već je neophodno da se svi počinioci krivičnih dela izvedu pred sud i budu osudjeni", rekao je Homen.

On je ocenio da je spremnost SAD da izručuju svoje državljane Srbiji odraz poverenja u srpsko pravosudje.

Homen je dodao da u ovom trenutku Srbija o istim ugovorima pregovara s Hrvatskom i Italijom i izrazio očekivanje da će što pre doći vreme da se zaključi jedan takav generalni ugovor sa Evropskom unijom.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik istakla je da su pregovori primer uspešnih i sve dubljih odnosa dve zemlje, ali i mogućnost za zajedničko prevazilaženje pretnji i izazova današnjice.

"Očekujemo produktivne i detaljne razgovore o nacrtu teksta u narednim danima i uspešno zakljucecnje bilateralnog ugovora o ekstradiciji koji će obezbediti našim zemljama važno orudje kojim ćemo moći da odgovorimo na sve moguće izazove na polju bezbednosti", istakla je Vorlikova.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.