Počele pripreme za konferenciju u Sarajevu

Izvor: S media, 15.Maj.2010, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počele pripreme za konferenciju u Sarajevu

U Sarajevu su počele logističke pripreme za predstojeću regionalnu konferenciju Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, koja bi trebalo da bude održana 2. juna, piše danas "Dnevni avaz".

Prema pisanju lista, španske diplomate, koje predsedavaju Evropskom unijom, uz probleme, dobile su podršku država članica Unije da organiziraju samit na nivou ministara spoljnih poslova, koji bi trebao da bude prilika da se revidiraju dometi evropskih integracija regiona deset godina >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nakon zagrebačkog samita.

Predstavnici Ministasrtva spoljnih poslova Španije već su nekoliko dana u glavnom gradu BiH radi pripreme samita na koji bi trebalo da dodje čak 47 delegacija.

List tvrdi da je ključni problem učešća Srbije i Kosova rešen tako što će kosovska delegacija u Sarajevo doći zajedno s predstavnicima EULEX-a i neće biti u potpunosti tretirana kao državna delegacija, što je bio uslov koji je postavila Srbija da bi došli njeni predstavnici.

Za ovo, medjutim, još uvek nema zvanične potvrde.

List tvrdi i to da su prisustvo Kosova tražili i iz kancelarije specijalne predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File.

Oni su najpre svoj dolazak na ovaj skup uslovili dolaskom i delegacija Kosova i Srbije, čime je ceo samit doveden u pitanje, navodi "Dnevni avaz".

Prema sarajevskom dnevniku, organizatori iz Španije, ipak, očekuju dolazak Eštonove i Filea u Sarajevo i planiraju da oni zajedno sa šefovima diplomatija Španije i BiH, Migelom Anhelom Moratinosom i Svenom Alkalajem, budu na konferenciji za novinare po završteku samita.

Iz kancelarije Ketrin Ešton u Briselu za "Avaz" nisu mogli da potvrde da ona definitivno dolazi na samit.

Konferencija bi trebalo da bude održana u zgradi Parlamenta BiH, a dolazak ovolikog broja delegacija u isto vreme biće izazov za službe bezbednosti BiH i protokola.

Planirano je da samit traje jedno prepodne, ali još nije potpuno izvesno hoće li konferencija rezultirati nekom zajedničkom deklaracijom ili izjavom iza koje bi stali svi učesnici.

Prema dosadašnjim informacijama, mnoge države i delegacije skeptične su u vezi sa suštinom samog susreta i ne očekuju mnogo konkretnih rezultata, dok, s druge strane, mnogi ističu kako sama činjenica da će se toliko medjunarodnih faktora sastati na jednom meestu ima svoju diplomatsku i političku težinu, zaključuje list.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.